Leestips

Leestip: Siem Subliem en het rode gevaar

21 juni 2017

De ouders van Siem hebben een parfumfabriek. Hun laatste topgeurtje is Siem Subliem 1, het best verkopende parfum van dit moment. Het geurtje is ontdekt door Siem. En de concurrent, Karel Meur, wil óók graag weten hoe die geur in elkaar zit. Om het na te maken natuurlijk.

Karel Meur is in alle staten als het zijn team niet lukt om het geheim van de briljante geur Siem Subliem 1 te ontrafelen. Welke ingrediënten zijn er gebruikt? De machines weten het niet, de knappe parfummakers uit zijn fabriek weten het niet, zelfs zijn ruikende wandelstokken komen er niet achter.

Zou het een buitenaardse geur zijn? Dat kan verklaren dat zijn machines het niet herkennen. Hij schakelt een detective in. Uiteindelijk betrekt Karel zelfs zijn tweelingdochters Toos en Ploos in het complot om Siem zelf het geheim te ontfutselen. Siem mag natuurlijk niet weten dat het de dochters van Karel zijn.

´Ik ben Ploos Meur.´
´Meur?´ herhaalde Siem verbaasd. ´Toch niet van die parfumfabriek?´
´Nee, ze bedoelt Pleur,´ verbeterde het blauwe meisje.
´Bedoel ik Pleur?´ vroeg de rode strik.
´Je heet Moos Pleur. Je praat dyslectisch. En ik heet Toos Pleur.´
´O ja. We kennen geen, eh, far-pum-ba-friek,´ zei Ploos.


Natuurlijk geeft Siem niet zomaar hun geheim prijs. Ook niet aan twee identieke meisjes met rare namen. Maar ze beleven wel een hoop plezier. Met elkaar en met de struisvogels van Landgoed Pierewaai.

Siem Subliem en het rode gevaar is geschreven door Tosca Menten en getekend door Katrien Holland. Het is het vervolg op Siem Subliem en het ei van Jannes.

Lees ook het interview met Tosca Menten over dit boek: Tosca Menten laat je lachen.