Leestips

Leestip: Helemaal aan de rand van mij, ben jij

7 juni 2017

Aan de rand van de zee, liggen zandkorrels. Dat is duidelijk. Maar wat is er aan de rand van de winter? Aan de rand van je verveling? Aan de rand van de rand? Filosofeer mee!

Een blauwe beer is de hoofdpersoon in dit prentenboek. Op de eerste bladzijde ligt hij lang uitgerekt in bed en verwondert zich over de stukjes dromen die om de rand van zijn bed dwarrelen. Daar kun je je misschien wel iets bij voorstellen. Die vage herinnering aan het verhaal dat je ´s nachts hebt beleefd, die er nog een klein beetje is als je wakker wordt. De grens tussen slapen en wakker zijn. De rand van je bed.

De beer vraagt zich daarna af wat er aan de rand van de winter is, en aan de rand van de zee. Het wordt steeds filosofischer.

Helemaal aan de rand van de verveling
zijn er zoveel ideeën. Ik kijk geen tv,
ik speel niet met mijn vrienden.
Ik laat de tijd gewoon voorbijgaan.


Na elke verwondering over de rand van iets, neemt de blauwe beer zich voor om morgen iets te gaan doen. Daarvoor gebruikt hij een nog niet bestaand woord. Hij gaat versteenkorrelen aan het strand. En verveelpozen aan de rand van de verveling. De nieuwe woorden zijn leuk om over na te denken. Wat zouden ze betekenen? Dat mag je zelf bepalen. Wat vind jij dat ´verveelpozen´ is?

Uiteindelijk komt de beer aan de rand van boeken, aan de rand van zichzelf en zelfs aan de rand van de rand. En daar wordt het echt spannend, want daar ligt ´het onbekende´.

Helemaal aan de rand van mij, ben jij is geschreven door Agnès de Lestrade en getekend door Valeria Docampo.

Verder lezen? Kijk eens in de lijst Filosoferen.