Leestips

Zomerleestip: Samen sterk

26 juli 2017

Beer, Eland en Bever zijn de beste vrienden. Ze maken vandaag een kanotocht en ieder doet dat zoals hij zelf denkt dat het moet. Al gauw slaan ze om, vallen van een waterval en komen op een rots terecht. Wat nu?

In het wilde woud is een serie boeken over Beer, Eland en Bever (en als je goed kijkt gaat er steeds een vierde dier met hen mee). Ze beklimmen samen een berg, Bever houdt zich bezig met het omknagen van bomen en Eland besluit om wat dapperder te worden. In Samen sterk maken ze een boottochtje.

´Ik wil sturen,´ zegt Eland.
´Ik wil ook sturen,´ zegt Bever.
´Ik ook!´ zegt Beer.
Alle drie gaan ze achter in de boot zitten.


Zo gaat dat als drie eigenwijze dieren hun eigen zin doen. De boot slaat om. Later willen ze alledrie links peddelen. Dan varen ze in rondjes. Als ze van een waterval afgevallen zijn en op een kale rots in de rivier belanden, besluiten ze eindelijk te overleggen. Hoe lossen ze dit op? Welk plan is het beste?

Uiteindelijk komen ze heelhuids thuis. Te voet. In de tekst en op de platen zitten kleine grapjes verstopt. Dat maakt het lezen van de prentenboeken uit deze serie een plezier voor beginnende lezers (Avi-E3) maar ook voor wat oudere kinderen die baat hebben bij makkelijke boeken.

Samen sterk
is getekend en geschreven door Nicholas Oldland. Lees ook de andere delen: Drukke Bever, Naar de top, Durf Eland en Grote Beer.

Zin in meer zomerse boeken? Kijk eens in de lijsten Vakantie en Reisverhalen.