Leestips

Zomerleestip: Anne, het paard en de rivier

12 juli 2017

´Ik heb een paard nodig,´ schrijft oom Theo. Anne zit net te eten met haar vader als de ongewone vraag van haar oom ter sprake komt. Al snel wordt besloten dat Anne een werkpaard naar haar oom in het Zwarte Woud zal brengen. Bang is ze niet.

Annes moeder is ballerina, haar vader heeft een schuur met werkpaarden. Die paarden kunnen boten over het strand trekken, naar de zee. Vader Teun wil best een paard uitlenen aan zijn broer, maar hoe komt dat paard daar? Een paard kan niet met de trein. Anne gaat het brengen.

Vol vertrouwen begint Anne aan haar reis op paard Wilma. Vader geeft haar een slaapzak mee, en een touw.
´Voor als je het nodig hebt.´
´Wanneer is het nodig?´
´Dat weet je nooit voordat je het nodig hebt.´


Al dezelfde dag heeft ze het touw nodig, want de ijskar van de ijscoman is zo de rivier in gerold terwijl ze stonden te praten. Wilma en Anne trekken samen de kar weer op de kant.

De weg naar het Zwarte Woud is zo lang, dat Anne onderweg ook moet slapen. Maar waar? Net als ze daarover piekert, en even op Wilma´s rug gaat staan om in de verte te kunnen kijken of er ergens een plek is, komt ze Jan tegen. Die is op de fiets.

´Dat je dat durft,´ zegt Jan.
´Wat?´
´Alleen met een paard.´
´Ik weet niet of ik het durf,´ zegt Anne, ´ik doe het.´


Anne slaapt bij Jan in de schuur en reist de volgende dag weer verder. Hoe zou het zijn als ze bij oom Theo aankomt? Zou ze het kunnen vinden?

Anne, het paard en de rivier is geschreven door Wouter Klootwijk en getekend door Enzo Pérès- Labourdette. Het is een sprookjesachtig verhaal met mooie tekeningen. Het is fijn om voor te lezen of samen te lezen, maar alleen kan het ook.

Heb je de smaak van het reizen te pakken, kijk dan in de lijst reisverhalen.