Leestips

Zomerleestip: Junglekoorts

5 juli 2017

Arani woont sinds hij drie was bij de Yasuna, een stam in de jungle van Nieuw-Guinea. Als hij twaalf is, komt hij terug in Amsterdam. Uit de jungle, naar een stad met beton en auto´s. Naar een wereld met mobieltjes en naar de middelbare school. De overgang is verbijsterend groot.

Arani, die eigenlijk Arjan heet, vertelt over zijn ervaringen in Nederland. Hoe bizar hij alles hier vindt. Hoe hij de jungle mist. Hoe het leven daar was.
Hij schrijft brieven aan zijn oma. Hij verbaast zich over het leven hier, kan er maar niet aan wennen dat hij zoveel binnen moet zitten. Het lukt niet om vrienden te maken.

Ik wil naar huis, terug naar de jungle, maar ik weet niet hoe. Ik denk er de hele tijd aan. Terugvaren lijkt het meest logisch. Een kano kan ik zelf maken, maar waar is de rivier? Volgens oma komt de junglerivier hier niet en lopend of zwemmend over zee zou ik jaren onderweg zijn. Het idee om weer in een vliegtuig te stappen is angstaanjagend, maar als het me terug zou brengen naar mijn stam, zou ik het zo doen.

Langzaam went Arani aan de middelbare school, het drukke verkeer, het leven binnen en zijn knorrige opa. Hij gaat rennen op het strand om zich vrij te voelen. Hij leert skaten en de pestkoppen op school negeren.
Hij ontdekt steeds meer over zijn vader, die overleed tijdens een jacht met de Yasuna. Waarom vertrokken zijn ouders eigenlijk ooit uit Nederland?

Arani´s verlangen naar de Yasuna blijft. Zijn klasgenoten dagen hem uit en tenslotte barst hij uit als een vulkaan en slaat een van de jongens in elkaar. Zal hij ooit passen in het Nederlandse leven?

Junglekoorts is geschreven door Fiona Rempt. Het is een meeslepend avonturenboek waarin je jezelf soms in het oerwoud waant, en ook het Nederlandse leven met een heel andere bril bekijkt. Je leeft en groeit mee met Arani, tijdens een levensjaar dat als een achtbaan voor hem is.

Zomerleestips
In juli en augustus gaan de Leestips over reizen, vakantie vieren, de zomer en lekker buiten zijn. Alvast meer boeken uitzoeken? Kijk bij reisverhalen, vakantie en natuur en milieu.