Leestips

Zomerleestip: Kasteel in zicht!

16 augustus 2017

Je staat op de ophaalbrug over de slotgracht. Boven je steekt een enorm kasteel dreigend de lucht in. Ontdek jij alle geheimen van deze indrukwekkende plek?

In dit boek leer je van alles over het bouwen van een kasteel (rond of vierkant?), hoe men er vroeger woonde en wat er gedaan werd in tijden van oorlog. Je ontdekt waarom er een gat in de eetkamer zit dat uitkomt op de gracht, waar dat kamertje met een kiepbed voor bedoeld is en dat sommige kastelen wel vier grachten hebben.

Ken jij het kasteel dat vooral gebruikt werd in elk jaar in september etentjes en feesten te geven? Of het kasteel dat een gevangenis was (maar waaruit één man op een slimme manier wist te ontsnappen)? Welk kasteel werd in brand gestoken door kooplieden, omdat ze geen belasting meer wilden betalen?
Je ontdekt het allemaal in dit mooie boek. Er staan veel tekeningen in en de informatie wordt afgewisseld met kleine blokjes met weetjes. Je kunt het boek van voor naar achter lezen, maar er ook ontdekkend doorheen bladeren en eruit pikken wat je interessant lijkt.

Ben je geïnteresseerd in wapenschilden, kerkers, spoken, grachtschatten en valhekken? Lees dan dit boek.
Het leukst is om deze zomer zelf een of meer van deze kastelen te bezoeken. Achterin het boek staat een lijst met alle kastelen die je kunt bezoeken, ook kastelen die niet in dit boek beschreven zijn. Bij enkele kastelen staat aangegeven dat het echte aanraders zijn.

Kasteel in zicht! Op avontuur in kastelen van Nederland en Vlaanderen
is geschreven door Ida Schuurman. De tekeningen zijn gemaakt door Irene Goede.