Leestips

Zomerleestip: Wij waren hier eerst

23 augustus 2017

´WAARSCHUWING!´ staat er op een bordje bij een parkeerplaats in Zuid-Afrika. ´KIJK ONDER JE AUTO OF ER GEEN PINGUÏN ZIT.´ Zo´n waarschuwing zal je in Nederland niet snel tegenkomen. De schrijfster van dit boek reisde vier maanden door Zuid-Afrika. Ze zocht uit hoe mensen en wilde dieren met elkaar in botsing komen. Reis je mee?

De pinguïns die op het strand van Foxy Beach leven, kruipen bij koude wind graag onder auto´s. Als je niet oppast, rijd je over ze heen. Ze zijn niet bang voor mensen. Toeristen vinden het geweldig om de dieren van zo dichtbij te bekijken. Maar het is niet alleen maar feest als pinguïns zo vlakbij de mensen leven.

De mensen in Simon´s Town vonden pinguïns onder hun auto, in hun tuin, hun slaapkamer. Wegjagen hielp, maar nooit voor lang. De pinguïns schoffelden het gazon om, poepten de stoepen onder en staken de straat over zonder uit te kijken. Kwam je te dichtbij, dan kreeg je een gemene pik van hun scherpe snavel.
Dit gaat zo niet langer, zeiden de mensen. Straks namen de pinguïns hun dorp nog over.


Uiteindelijk kwam er een hek om het strand, met een ingang voor mensen, maar geen uitgang voor pinguïns.

Deze ontmoetingen tussen de pinguïns die in het wild leven en de mensen die in de buurt wonen, zijn nog wel grappig. Maar het gaat niet goed, er leven steeds minder pinguïns in het wild. Doordat mensen de zeeën leegvissen, door olie die op het water drijft, door klimaatverandering, doordat de mensen steeds minder ruimte voor hen overlaten.

Er zijn nog veel meer wilde dieren in Zuid-Afrika die last hebben van de mensheid. Cheeta´s, walvissen, nijlpaarden en gieren bijvoorbeeld. En neushoorns, die op grote schaal worden gestroopt voor hun hoorn. Leeuwen, die voor de lol worden doodgeschoten. Hoe komt het dat deze dieren bedreigd worden, en wat wordt eraan gedaan om het op te lossen?

Schrijfster Joukje Akveld reisde vier maanden door Zuid-Afrika, bezocht wildparken en opvangcentra en leerde veel over dierenbescherming.
In het heerlijk dikke boek Wij waren hier eerst lees je veel over de dieren, over de botsingen en over de hulpprogramma´s. Het staat bovendien bomvol prachtige foto´s en grappige tekeningen van de Zuid-Afrikaanse tekenaar Piet Grobler.

Bekijk hieronder een filmpje over het boek.