Leestips

Leestip: De bende van Zeus

30 augustus 2017

Als Rea net een baby heeft, komt mevrouw Orakel op bezoek. Zij vertelt altijd de waarheid en kan de toekomst voorspellen. Geen wonder dat mensen nogal eens bang zijn voor haar woorden. Hangend boven de wieg van Zeus doet ze een voorspelling over de toekomst van de kleine godenbaby.

Zeus zal vlak voor zijn tiende verjaardag iets doen wat niet mag, voorspelt mevrouw Orakel. ´En zzzo zzzal het beginnen.´ Wat er zal beginnen, weet zijn moeder Rea dan nog niet. Maar ze heeft andere zaken aan haar hoofd, want haar man komt thuis. Hij is de oppergod Kronos. Hij is de machtigste van alle goden en niet bepaald een lachebekje. Hij hoeft maar een kik te geven en iedereen doet wat hij zegt.

Ooit is er een vloek uitgesproken: één van zijn kinderen zal Kronos van zijn troon stoten. Kronos is doodsbang voor die vloek. Wat doet hij dus? Elk kind dat hij krijgt, eet hij met huid en haar op. Je begrijpt wel dat Rea in paniek is als ze hem aan hoort komen. Ze geeft Zeus snel mee aan mevrouw Orakel. Zij moet hem verstoppen. Ze houdt Kronos voor de gek.

Zeus groeit op bij de nimfen. Vlak voor hij tien jaar wordt, drinkt hij stiekem van de godendrank. Daardoor is hij net zo sterk en goddelijk als zijn vader geworden. Op de tiende verjaardag ontdekt Kronos dat zijn zoon nog leeft, en zoekt hij hem op bij de nimfen. Rea verstopt zich in een holle boomstam.

Ze zag hoe Kronos bleef staan voor de poort, met zijn armen in zijn zij. ´Zeus!´ bulderde hij. Zelfs de natuur sidderde. ´Kom naar buiten! Laat je aan je vader zien, als je durft!´ Rea zag hoe Zeus naar buiten kwam. Met opgeheven hoofd en zijn borst vooruit stond hij voor zijn vader. Hij leek niet onder de indruk van de briesende man die beweerde zijn vader te zijn. ´Ben jij mijn vader?´ vroeg Zeus onverschrokken. Hij keek zijn vader recht in de ogen. ´Zo´n bulderende barbaar?´


De strijd is begonnen. Het duurt niet lang of Zeus wordt tot oppergod uitgeroepen. En Kronos druipt af, bezwerend dat hij wraak zal nemen.

De verhalen uit de Griekse mythologie zijn al eeuwen oud en inspireerden veel kunstenaars en schrijvers. In dit boek worden enkele van die mythen naverteld op een luchtige, vrolijke toon. Zo kun je ze al lezen als je een jaar of 8 bent. Als je een beetje sterke maag hebt tenminste, want het gaat er niet zachtzinnig aan toe in de wereld van de Griekse goden....

De bende van Zeus is geschreven door Ingrid Vandekerckhove en getekend door Anna Sikkes.

Meer verhalen over Griekse goden vind je in de lijst Klassieke Oudheid.