Leestips

Leestip: Het grote makkelijke moestuin kinderboek

20 september 2017

Roos en Seb wonen in een flat. Ze ontdekken dat worteltjes onder de grond groeien en willen zelf een moestuin beginnen. ´Dat is heel zwaar werk en je hebt er veel grond voor nodig!´ waarschuwt Roos´ opa. Maar dan komen ze Jelle tegen. En die legt ze uit hoe je heel makkelijk een moestuin maakt in een bak.

Roos en Seb lenen Jelle´s tuinschrift. Daarin vinden ze veel van zijn aantekeningen, bijvoorbeeld over de 5 dingen die plantjes nodig hebben: Licht, lucht, water, voeding en ruimte.

2. Lucht
Nou, dat lijkt me wel logisch: ik heb ook lucht nodig om te leven. Maar wat ik niet wist is dat planten ook bij de wortels lucht nodig hebben. Jij en ik hebben een neus en mond om mee te ademen, maar planten ademen met alles: bladeren, stengels én wortels.
Als de grond heel vast is aangestampt zit er geen lucht in de grond en kunnen de wortels niet groeien. Luchtige grond is dus heel belangrijk.

In een vrolijk verhaal met striptekeningen leer je waarom zaadjes niet te diep in de grond moeten, welke planten de meeste ruimte nodig hebben en welke groente je wanneer in het jaar kunt zaaien. Je denkt misschien dat alles in het voorjaar gebeurt, maar er is ook genoeg dat je in september nog kunt zaaien.

Eet jij binnenkort je eigen bietjes, veldsla of uien? Met dit boek lukt het je. Succes!

Het grote makkelijke moestuin kinderboek
is geschreven door Jelle Medema en Saskia Naber. De tekenaars zijn Jelle Medema en Robbin de Weerdt.

Wil je meer lezen over tuinieren? Kijk bij de boeken over Natuur en milieu.