Leestips

Gruwelijk Enge Leestip: Ben niet bang voor de wilde dieren

11 oktober 2017

Een schorpioen in je schoen, een vogelspin in je bed en een spookdiertje in de gordijnen. Dieren zijn gruwelijk eng! Als je durft, lees dan alles over de aligatorschildpad, de zwarte weduwe en de Mongoolse doodsworm.

Welk dier is nou echt gruwelijk eng? Er zijn dieren die er heel eng uitzien, zoals de vogelspin, schorpioen en het vingerdier. Er zijn dieren met enge namen: de koraalduivel, het gilamonster en het spookdiertje. Dan heb je nog beesten als de hyena, piranha en wolf die nogal een slecht imago hebben (dankjewel, roodkapje). Maar waar moet je nou echt bang voor zijn? Misschien... een vampier?

Vampiers bestaan echt. Het zijn geen bleke edelmannen uit Roemenië (zoals graaf Dracula), maar donkerbruine vleermuizen uit Amerika. En deze vleermuizen leven van bloed. Meestal halen ze dat bij een slapende tapir of koe, maar soms bij een mens. Een half borrelglaasje bloed kun je wel missen. Maar helemaal zonder gevaar is een vampierbeet niet...

Soms heeft een vampier hondsdolheid, dus na een beet moet je even langs de dokter. Maar na een prikje ben je weer in orde. Word je gebeten door een zaagschubadder, dan ben je verder van huis. Deze kleine slang maakt elk jaar evenveel slachtoffers als alle andere slangen samen. Deze slang komt vooral voor op het platteland van India. Daar kom jij vast niet zo vaak, dus voor welk dier moet jij nou echt uitkijken?

Voor de kleine pieterman bijvoorbeeld, een noordzeevisje dat zich begraaft in het zand en alleen zijn rugvin en ogen steken uit. In die rugvin heeft hij giftige stekeltjes en als je erop stapt, doet dat pijn bij jullie allebei.

In dit boek staan nog véél meer diersoorten beschreven. Snel leesbaar en afwisselend, met griezelige foto´s en grappige tekeningetjes. Een heerlijk boek om rillend doorheen te bladeren en steeds meer te leren over bekende en minder bekende griezeldieren.

Ben niet bang voor de wilde dieren is geschreven door Geert-Jan Roebers. De tekeningen zijn van Wendy Panders. Zij maakten eerder het boek Zij de Cobra? Wij de adder!

Verder lezen? Gruwelijk enge boeken vind je in de lijst Kinderboekenweek 2017: Griezelen en boeken over dieren staan natuurlijk in de lijst Dieren.