Leestips

Gruwelijk Enge Leestip: Het oppasmonster

13 oktober 2017

Je zal het maar meemaken: er komt een monster bij je inwonen. En dat niet alleen, je ouders zijn er niet bij! Dan moet je voor jezelf zorgen én uitzoeken hoe zo´n monster in elkaar zit.

De moeder van Hella, Kaapo en Maikki heeft een geheel verzorgde reis naar Lapland gewonnen. Een oppas voor de kinderen is bij de prijs inbegrepen. Alleen is het geen gewone oppas, maar een half-mens. En de prijs is deel van een experiment, om te onderzoeken of zo´n half-mens voor kinderen kán zorgen.

Het wezen liet een dof gegrom horen en stal Hilla, die toevallig het dichtstbij stond, een blaadje papier toe. Ze pakte het aarzelend aan.
Het wezen gromde nog een keer. Mama hapte geschrokken naar adem. Hilla vouwde het blaadje open. Het was verkreukeld, vies en hier en daar gescheurd. Er viel een kluitje aarde tussenuit, dat verkruimelde toen het op de grond rolde.
´Dit is vast die gebruiksaanwijzing,´ zei Hilla. Mama fronste haar voorhoofd.
´Wat staat erin?´ vroeg Kaapo.

Zal mama echt vertrekken en hen met dat beest achterlaten? Hij woont in de kast en ruikt naar een aardappelkelder. Hij eet alles wat je hem voorzet en weet hoe de vaatwasser werkt. Maar verder weten ze nog weinig van hem.

Hilla vindt het tijd om zich te verdiepen in het onderwerp en haalt wat boeken over monsters uit de bibliotheek. Maikki niest elke keer dat hij in de buurt is, en besluit het monster een naam te geven. Intussen proberen ze te raden wat het monster denkt en voelt, en sturen ze berichtjes aan mama dat alles helemaal goed gaat. Maar intussen...

Het oppasmonster is geschreven door Tuutikki Tolonen en de tekeningen zijn van Maddy McClellan.

Het is Kinderboekenweek! Meer griezelige boeken vind je in de lijst Kinderboekenweek 2017: Griezelen.