Leestips

gruwelijk enge leestip: Gruwelijk grappige griezelverhalen

5 oktober 2017

De moeder van Hortensia verdwijnt in de gehaktmachine, de opa van Simone heeft een wrat zo groot als een skippybal en meneer Blootjes doet of hij dood is. De verhalen in dit boek zijn gruwelijk griezelig, goor en grappig.

Tosca Menten, Jozua Douglas en Manon Sikkel hebben voor de lol eens samen een boek geschreven. Ze schrijven allemaal grappige verhalen en griezelen kunnen ze ook goed. Het is in elk geval nooit saai, ze sleuren je meteen het verhaal in. Het verhaal ´De horrorclown´ begint zo:

Het kan zijn dat je nog nooit van Walgelijke Wendie hebt gehoord, maar in het stadje Witteveen wist iedereen wie zij was. Ze was een klein dik meisje dat zich nooit waste. Daardoor kon je haar al van verre ruiken. Ze had grote gele tanden die bijna recht vooruit groeiden. En als ze lachte, dan gooide ze haar hoofd naar achteren en vloog het spuug zo uit haar mond in het rond. Alsof ze een tuinsproeier was. Walgelijke Wendie had een broer die Bange Bob werd genoemd. Hij was bang voor alles. Voor dieven, voor vrouwen met piepstemmen, voor grote parkeerterreinen, voor grommende honden en voor onweer.
Op een dag liepen Walgelijke Wendie en Bange Bob langs de rivier toen Wendie een rode ballon in het water zag drijven.


Je wilt meteen verder lezen. Helemaal als je weet dat in het hoofdstuk ´Gruwelijk Grappige Griezelweetjes´ een stukje staat met de titel ´Horrorclowns bestaan wél´. Er zijn ook weetjes over de zwarte dood, het lintwormendieet en levend begraven worden. Ja, dit is geen boek voor mietjes. Maar het is niet alleen griezelig, het is ook grappig.

Wie een kuil graaft met zijn tanden, krijgt geen vieze handen.


Het fijnste aan dit boek is de afwisseling. Je hebt werkelijk geen tijd om je te vervelen, je rolt van een gedicht over een meneer die pies drinkt in een verhaal over rattenpatat en weer verder.

Gruwelijk grappige griezelverhalen is een samenwerking van Tosca Menten, Manon Sikkel en Jozua Douglas. Ze noemen zichzelf De lachende zaag. Lees meer in dit interview: Tosca Menten laat je lachen.

Het is Kinderboekenweek! Meer gruwelijk enge boeken vind je in de lijst Kinderboekenweek 2017: Griezelen.