Leestips

gruwelijk enge leestip: De kleine heks

4 oktober 2017

Ze is pas honderdzevenentwintig jaar, de kleine heks. Een beginneling. De andere heksen nemen haar niet serieus, daarom mag ze niet meedoen aan de heksenbijeenkomst op de Bloksberg. Maar ze gaat toch.

De kleine heks oefent elke dag zes uur lang op haar toverkunsten. Haar raaf Abraxas geeft commentaar. Er gaat veel mis. Als ze regen wil toveren komt er karnemelk uit de wolk vallen. De kleine heks is ook eigenwijs. Het is haar verboden om naar de heksendans op de Bloksberg te komen, ze is nog te jong. Ze moet eerst een heksenexamen afleggen.

De kleine heks gaat toch. Ze danst lekker mee, tot heks Rommelbommel haar herkent en naar de Opperheks brengt. Ze eist straf. De opperheks neemt de kleine heks haar bezem af en stuurt haar lopend naar huis. Drie dagen en drie nachten duurt het tot ze thuis komt.

De kleine heks trok een ernstig gezicht. Grimmig staarde ze voor zich uit. Toen zei ze langzaam en nadrukkelijk:
´Ik-ga-wraak-ne-men!´
´Op wie?´
´Op petemoei Rommelbommel! Dat mens is de schuld van alles! Zij heeft me aan de andere heksen verraden, alleen zij!´
[...]
´Ik verander haar gezicht in een varkenskop!´ siste de kleine heks.
´Ik geef haar ezelsoren en koeienpoten! Ze krijgt een geitensik onder haar kin - en van achteren een ossenstaart!´


Wraak nemen doet ze. Het hele jaar oefent ze om een goede heks te zijn. Volgend jaar mag ze dan examen doen, en als ze het haalt: meedansen op het heksenfeest. Als het zover is, heeft de kleine heks alle vertrouwen dat het goedkomt. Maar of dat terecht is...

De kleine heks is geschreven door Otfried Preussler. Het boek staat vol kleurrijke tekeningen van Winnie Gebhardt-Gayler.

Het is Kinderboekenweek! Lees meer Gruwelijk Enge boeken in de lijst Kinderboekenweek 2017: Griezelen.