Links Marja, rechts Marjet
Abbing & Van Cleeff

Marja Roscam Abbing en Marjet van Cleeff zijn de twee vrouwen achter het schrijversduo Abbing & Van Cleeff. Ze schreven samen heel spannende detectives voor elf jaar en ouder. Hoe ze precies samenwerkten, hebben ze altijd geheim gehouden. Na het verschijnen van Wespeneiland zijn ze gestopt met het samen schrijven.
 

Geboren:Marja Roscam Abbing: 24 maart 1946 en Marjet van Cleeff: 10 juli 1955
Opleiding: Ze studeerden allebei Nederlands.
Werk:Ze schrijven voor de krant en Van Cleeff werkte voor een uitgeverij en een tijdschrift.
Thuis:Ze wonen beiden in Den Haag; Abbing heeft twee dochters, Van Cleeff heeft twee dochters en een zoon.
Eerste boek: Struisvogelkoorts (1996)
Bijzonderheden: Ze houden ervan hun privé-leven geheim te houden; over de schrijfsters kom je dan ook niet veel te weten!
Ooit gezegd: ´In onze vriendschap speelde praten over boeken, kinderen en lezen altijd al een grote rol. We vonden het een heel gewoon idee om samen een boek te gaan schrijven.´


Boeken van Abbing & Van Cleeff

Over het werk van Abbing & Van Cleeff

Het eerste boek van Abbing & Van Cleeff was een jeugdthriller, net als de volgende twee boeken: De zwarte rugzak (1997) en Wespeneiland (1999). Hoe het samen schrijven precies ging, hebben ze altijd geheim gehouden. Ze waren het er wel over eens dat je een detective heel goed met z´n tweeën kunt schrijven: ´Het zijn allemaal kleine puzzeltjes die samen een boek maken.´ Ze verzonnen samen de opzet van het verhaal en gingen dan ieder apart aan de slag. Eventueel herschreven ze elkaars teksten nog, zodat uiteindelijk onduidelijk is wie nu precies wat heeft geschreven. Hun samenwerking is na het verschijnen van Wespeneiland beëindigd.


Bibliografie selectie

1996 Struisvogelkoorts (Leopold)
1997 De zwarte rugzak (Leopold)
1998 Wespeneiland (Leopold)


Bekroningen

1998 Zilveren Griffel voor De zwarte rugzak


Andere websites over Abbing & Van Cleeff