Ben Slingenberg

Ben Slingenberg stond jaren voor de klas, totdat hij ziek werd en moest stoppen met werken. Nu schrijft hij verhalen, waarin hij vertelt over de dingen die hij op school meemaakte. Zijn eerste boek, Een e-mail van Lumie, werd bekroond met Het Hoogste Woord (de prijs voor het beste christelijke kinderboek) en met de EigenWijsPrijs!
 

Geboren:1 mei 1954 te Oosterbeek
Opleiding: Na de Pedagogische Academie (waar je leert voor meester of juf) volgde hij de opleidingen toneelregie bij kinderen en schrijven voor kinderen.
Werk:Was directeur van een basisschool in Veere. Nu fulltime schrijver.
Thuis:Hij is getrouwd en heeft twee kinderen, een zoon en een dochter.
Eerste boek: Een e-mail van Lumie (2001)
Bijzonderheden: Genoot in de tijd dat hij nog voor de klas stond van het contact met de leerlingen. De school speelt in zijn boek dan ook een grote rol: ´waarschijnlijk omdat ik altijd zo genoot van het ´gedoe´ in de klas.´
Ooit gezegd: ´Het schrijven van Een e-mail van Lumie vond ik spannend en ´leuk´. Tijdens het schrijven werden sommige hoofdpersonen bijna net zo echt als de kinderen uit de klas.´


Boeken van Ben Slingenberg

Over het werk van Ben Slingenberg

Toen Ben Slingenberg nog een jonge onderwijzer was, overleed een meisje uit zijn klas. Die gebeurtenis - hoe kan het ook anders - maakte op de andere kinderen en op hem grote indruk. Later was er een sterfgeval op een andere school in Veere. Veel kinderen uit zijn klas kenden de overleden jongen. Samen maakten ze een speciale tafel voor hem. Zo´n tafel komt voor in zijn eerste boek, Een e-mail voor Lumie. Een ernstige ziekte dwong hem te stoppen met zijn werk. Hij had opeens veel tijd en begon te schrijven. Binnen drie maanden ontstond het verhaal van Lumie, waarin hij veel van zijn ervaringen in de klas kon vertellen.Het verhaal van Puck en Coen in Soms wens je alles anders ontstond na een bezoek aan met de klas aan de Hollandse Schouwburg in Amsterdam. Vanuit de schouwburg zijn in de Tweede Wereldoorlog joodse mensen doorgestuurd naar concentratiekampen. In een vitrine ontdekte de schrijver een briefje, dat uit de trein gegooid was door joodse mensen. Over dat briefje is hij gaan nadenken. Het vormde de aanleiding voor zijn tweede boek, over twee kinderen die veel SMSjes sturen.Ben Slingenberg wil graag heel goed leren schrijven en volgt daarom een speciale cursus: schrijven voor kinderen. Hij hoopt dat hij nog kritischer naar zijn eigen boeken leert kijken dan hij nu al doet!


Bibliografie selectie

2001 Een e-mail van Lumie (Callenbach)
2001 Soms wens je alles anders (Callenbach)
2002 Dan gaan we samen (Callenbach)
2003 Alleen! (Callenbach)
2004 Kiezen! (Mozaïek)
2007 Vrije val (Mozaïek)


Bekroningen

2002 Het Hoogste Woord + EigenWijsPrijs voor Een e-mail voor Lumie