Foto: Chris van Houts
Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt is zonder twijfel de bekendste Nederlandse schrijfster van kinderboeken en -gedichten. Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Dikkertje Dap, het beertje Pippeloentje, Abeltje… Wie kent ze niet? Een aantal boeken is verfilmd en ze kreeg veel bekroningen, onder andere een Gouden Griffel voor Otje.
 

Geboren:20 mei 1911 te Kapelle
Gestorven:21 mei 1995
Opleiding: Ze maakte de opleiding tot notaris niet af en deed bij Schoevers een cursus steno en typen. Later volgde ze de opleiding tot bibliothecaresse en tot bibliotheekdirecteur.
Werk:Bibliothecaresse in Schiedam, Vlaardingen, Amsterdam, directeur van de Openbare Bibliotheek in Vlissingen, chef documentatie bij Het Parool (voor deze krant verzorgde ze later een kinderrubriek).
Thuis:Ze was 34 jaar samen met Dick van Duijn en kreeg met hem een zoon. Vanwege de gezondheid van haar man woonde ze tien jaar in Frankrijk. Na zijn dood kwam Annie terug naar Nederland. Ze woonde tot haar dood in Amsterdam.
Eerste boek: Het fluitketeltje en andere versjes (1950)
Bijzonderheden: In 1958 schreef ze een toneelstuk voor koningin Juliana; de koningin speelde daarin zelf de hoofdrol.
Ooit gezegd: ‘Als ik schrijf ben ik zelf een kind. Ik ben kinderlijk. Alles wat ik voor kinderen schrijf, schrijf ik voor mijn eigen spiegelbeeld: het kind. En wat dat kind leuk vindt, daar ga ik op door. ‘


Boeken van Annie M.G. Schmidt

Over het werk van Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt heeft veel geschreven. Behalve verhalen en gedichten voor kinderen schreef ze ook voor volwassenen, en teksten voor liedjes, cabaret, toneelstukken, radio- en televisieprogramma´s. In de jaren ´50 schreef ze ieder jaar een bundel gedichten voor kinderen. Deze gedichten zijn speels, gaan vaak over malle dingen die gebeuren met deftige mensen of over stoute kinderen. Ook schreef ze in die periode acht boekjes over Jip en Janneke, korte verhaaltjes over de belevenissen van twee kleuters. In haar andere kinderboeken gebeuren de wonderlijkste dingen: er komen vreemde figuren in voor, de dieren kunnen praten. In deze boeken levert ze op een vriendelijke en grappige manier kritiek op volwassenen en op de maatschappij. Ze was in 1964 de eerste die de belangrijkste kinderboekenprijs van Nederland won: de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur (tegenwoordig is dat de Theo Thijssenprijs). Ook kreeg ze de belangrijkste kinderboekenprijs ter wereld: de Hans Christian Andersenprijs (1988).


Bibliografie selectie

2008 Allemaal sprookjes (Querido)
2008 Zing mee met Annie M.G. (Querido)
2008 Prinsesje Annabel (Querido)
2008 Tomatensoep (Querido)
2009 Het toverstokje (Querido)
2011 100x Annie (Querido)
2010 Jip en Janneke Dieren / Spelen (Querido)
2011 Jip en Janneke: er is er een jarig (Querido)
2012 Lente met Jip en Janneke / Herfst met Jip en Janneke / Winter met Jip en Janneke (Querido)


Bekroningen

1957 Kinderboek van het jaar voor Wiplala
1964 Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur voor haar hele oeuvre
1971 Zilveren Griffel voor Minoes
1972 Zilveren Griffel voor Pluk van de Petteflet
1981 Gouden Griffel voor Otje
1988 Hans Christian Andersenprijs voor haar hele oeuvre
2005 Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor Pluk redt de dieren


Andere websites over Annie M.G. Schmidt