Henk Hokke

Dat Henk Hokke vaak over school schrijft, is niet zo vreemd. Hij stond zelf heel wat jaren voor de klas, en las zijn leerlingen vaak voor. Ook uit zijn eigen kinderboeken!
 

Geboren:26 april 1955 te Nunspeet
Opleiding: Hij ging in Zwolle naar de Pedagogische Academie, de school waar je leert voor meester of juf.
Werk:Hokke werkte 12 jaar als onderwijzer, waarvan 10 jaar als schoolleider. Sinds 1989 fulltime schrijver en vertaler.
Thuis:Hij woont met zijn vrouw in een heerlijk rustige omgeving in Ommen.
Eerste boek: Stoer en Pim (1989)
Bijzonderheden: Henk Hokke heeft heel veel korte verhalen en gedichten geschreven voor tijdschriften als Bobo, Taptoe en Donald Duck.
Ooit gezegd: ´Wie geen dromen meer heeft is nooit echt kind geweest´


Boeken van Henk Hokke

Over het werk van Henk Hokke

Als kind al schreef Henk Hokke graag verhaaltjes en gedichtjes. Hij was vroeger veel bij zijn opa en oma, omdat zijn moeder ziek was. Door oma werd hij veel voorgelezen en volgestopt met boeken. Hij heeft die boeken allemaal bewaard. Een aantal ervan hebben blijvende indruk op hem gemaakt. Alleen op de wereld bijvoorbeeld, en Robinson Crusoë.
Het schrijven werd pas serieus, toen hij zelf voor de klas stond. De eerste verhalen las hij voor aan zijn leerlingen, voordat hij ze naar de uitgever stuurde. Henk Hokke schrijft verhalen die echt gebeurd kunnen zijn. Hij vindt spanning en humor erg belangrijk. In de serie boeken over Marloes bijvoorbeeld beschrijft hij allerlei vrolijke gebeurtenissen uit het leven van de hoofdpersoon. Het eerste deel van deze serie Marloes is in 1991 getipt door de Nederlandse Kinderjury.
Veel van de verhalen van Henk Hokke spelen op school. Ze gaan over alledaagse belevenissen. Soms behandelt hij ook wat moeilijkere onderwerpen. Maar zijn ogen lachen niet bijvoorbeeld gaat over racisme. Over het belang om in vrede samen te leven vertelt hij in De wereld is van iedereen.


Bibliografie selectie

2005 Bofkont nummer één (Maretak)
2005 Lars is kwijt (Maretak)
2005 Een nacht op wacht (Zwijsen)
2005 Wie is de dief? (Zwijsen)
2006 De geest van meester Thijs (Zwijsen)
2006 Een dief in groep zes! (Bekadidact)
2006 De smoes van Loes (Maretak)
2006 Een tien voor taal? (Zwijsen)
2007 Bokskampioen voor altijd! (Maretak)
2007 China in zicht! (Zwijsen)
2008 De laatste bocht (Zwijsen)
2008 De bal van Toos (Maretak)
2009 De mysterieuze invaller (Zwijsen)
2009 Mees moet blijven! (Zwijsen)
2009 Dat pik ik niet! (Maretak)
2010 Kip Kaat wil naar zee (Maretak)