Martijn van der Linden

Het liefst tekent Martijn van der Linden dieren en dat kan hij ook heel goed. Hij maakt prentenboeken met zijn vrouw Maranke Rinck, maakte meer dan honderd omslagtekeningen en illustreerde voor veel verschillende schrijvers. In 2016 won hij samen met Edward van de Vendel de Woutertje Pieterse Prijs voor het boek Stem op de okapi en in 2017 werd Tangramkat bekroond met een Zilveren Griffel én een Gouden Penseel.
 

Geboren:1979 te Oostburg
Opleiding: Studeerde illustratie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.
Werk:Werkt sinds zijn studie fulltime als illustrator.
Thuis:Woont met zijn vrouw, schrijfster Maranke Rinck, en hun drie kinderen in Rotterdam.
Eerste boek: Het prinsenkind (2002)


Boeken van Martijn van der Linden

Over het werk van Martijn van der Linden

Martijn van der Linden is een veelzijdig illustrator. Vanaf zijn studie is hij veelgevraagd als omslagtekenaar vanwege zijn realistische stijl, maar in zijn eigen prentenboeken en illustratiewerk voor anderen laat hij steeds meer kanten zien. De boeken over teckel Cheffie (2004-2006) illustreerde hij bijvoorbeeld met litho´s en in Slaap schildpad slaap (2011) tekent hij in alle kleuren van de regenboog tegen een zwarte achtergrond.
Het bekendst is zijn gedetailleerde realistische tekenstijl. Dat was ook de stijl waarin hij zijn eerste prentenboek maakte, Het prinsenkind (2004). Zijn vrouw, schrijfster Maranke Rinck, schreef de tekst. De succesvolle samenwerking werd voortgezet met Meisjes om te zoenen (2006), Ik voel een voet (2008), Slaap schildpad slaap (2011) en Memorykonijn (2015).
Van der Linden tekent het liefst dieren en daar is hij ook heel goed in. Zijn illustraties voor Gouden Griffel-winnaar Winterdieren (tekst Bibi Dumon Tak) werden veelgeprezen en ook zijn tekeningen voor De visjes van Kees Poon oogstten veel lof. Het boek kreeg de prijs van de kinderjury op de Biënnale van Bratislava in 2015.
Stem op de okapi
, een boek dat hij samen met Edward van de Vendel maakte, is genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2016. Zijn vele, zeer gevarieerde, weergaven van okapi´s nemen een grote plaats in het boek in.


Verder lezen op Leesplein

- Interview op Leesplein 6-12: Martijn van der Linden tekent graag dieren (mrt 2016)Bekroningen

2008 Leespluim voor Ik voel een voet
2013 KIDDO-Leespluim voor Het meisje met de gouden jurk
2015 KIDDO-Leespluim voor Memorykonijn
2016 Woutertje Pieterse Prijs en Vlag en Wimpel van de Penseel- en Paletjury voor Stem op de okapi
2017 Gouden Penseel voor Tangramkat


Andere websites over Martijn van der Linden