Caja Cazemier

Caja Cazemier werkte meer dan tien jaar als lerares Nederlands en besloot toen om fulltime schrijver te worden. Ze schrijft over wat jongeren van nu bezig houdt. Dat is te merken in haar boeken: haar hoofdpersonen zijn levensechte jongeren, die te maken krijgen met herkenbare problemen.
 

Geboren:5 september 1958 te Spijkenisse
Opleiding: Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde.
Werk:Ze werkte als docent Nederlands; ze stopte in 1996 met lesgeven om meer tijd te kunnen besteden aan het schrijven.
Thuis:Ze is moeder van drie zoons: Jelle, Eelke en Friso. Ze woont net buiten het centrum van Leeuwarden.
Eerste boek: Portret van Sanne (1992)
Bijzonderheden: In april 2011 verscheen Familiegeheim dat ze samen maakte met jeugdboekenschrijfster Martine Letterie. Met haar en Karel Eykman maakte ze een aantal brugklasboeken.
Ooit gezegd: ´Een mooi boek is niet alleen plezierig om te lezen, maar biedt ook herkenning.´


Boeken van Caja Cazemier

Over het werk van Caja Cazemier

Als kind was Caja Cazemer al dol op verhalen. Ze las dikke boeken en schreef haar eerste eigen verhaal toen ze toen was. Dat schreef ze in een preekschriftje van haar vader, hij was dominee. Later bleef ze schrijven, maar dan in haar dagboeken.
Haar liefde voor verhalen en lezen zal ook zeker hebben bijgedragen aan haar studiekeuze, ze ging Nederlandse taal- en letterkunde studeren en schreef haar scriptie over jeugdliteratuur voor meisjes in de puberteit. Ze onderzocht wat meiden van deze leeftijd bezig hield en of de boeken die zij lazen hun wat te bieden had. Hier werd het zaadje voor de onderwerpen van haar boeken al geplant, al duurde het nog een aantal jaar voordat haar boeken over deze onderwerpen verschenen. Na haar studie werd ze lerares Nederlands en stond eerst twaalf jaar voor de klas voordat haar eerste boek Portret van Sanne in 1992 in de winkels lag.
Zo op het eerste gezicht zijn de hoofdpersonen in de boeken van Caja Cazemier volkomen normale jongeren: ze gaan naar school, hebben vrienden, ze wonen gewoon thuis. Maar onder de oppervlakte zit er iets niet goed, ze zitten niet lekker in hun vel. Ze krijgen te maken met bijvoorbeeld seksueel misbruik, verliefdheid op een leraar, de dood, loverboys, pesten, cyberseks. In het begin negeren ze het probleem, lopen ze ervan weg. Maar gaandeweg ontdekken ze dat ze de moeilijkheden onder ogen moeten zien en als ze dat gaan doen, gaat het ook beter.
In haar eerste verhalen speelden meisjes de hoofdrol, later werden ook jongens hoofdpersonen in haar boeken. Ze vindt het belangrijk dat jongeren zich in haar verhalen kunnen herkennen en schrijft over wat jongeren van nu bezighoudt.


Verder lezen op Leesplein

- Interview op Leesplein 12+ (jan 2016)
- Zomergroet op Leesplein 12+ (aug 2011)
- In de vakantiekoffer van... op Leesplein 6-12 jaar (aug 2010)
- Interview op Leesplein 6-12 jaar (nov 2008)
- Interview op Leesplein 12+ (nov 2008)Bekroningen

2008 Prijs van de Jonge Jury voor Vamp


Andere websites over Caja Cazemier