Janneke Schotveld

De kinderen zijn helden, de volwassenen veroorzaken problemen. Dat is de situatie in veel kinderboeken van Janneke Schotveld. Haar eerste boek Villa Fien is geïnspireerd op haar eigen ervaringen als juf. Het bekendst zijn haar boeken over de dierenreddende juf Josje: Superjuffie.
Janneke Schotveld is de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk 2017.
 

Geboren:3 maart 1974 te Lelystad
Opleiding: Studeerde Creatieve Therapie, PABO en Remedial Teaching.
Werk:Was juf op een zorgboerderij, waar ze ook woonde. Sinds 2012 is ze fulltime schrijver. Janneke is ook Schoolschrijver.
Thuis:Woont samen met haar man Arthur en hun twee kinderen Lotte en Luuk in een oud huis vlakbij het bos. Janneke dol op poezen, ze heeft er vijf! Ze hebben ook een hond, Bolle.
Eerste boek: Villa Fien (2007)
Bijzonderheden: Janneke heeft in haar klas eens een Inspecteur gehad. Die kwam van het Ministerie van Onderwijs, om te kijken of zij wel goed genoeg lesgaf: ‘Hij wilde steeds maar in al mijn mappen kijken, of ik alles wel goed genoeg bijhield. En ik wilde hem juist laten zien wat ik allemaal met mijn leerlingen doe.´ Toen hij weg ging, bedacht zij diezelfde middag nog het verhaal Villa Fien... Daarin sluiten ze de Inspecteur op, maar dat is in het echt natuurlijk niet gebeurd!
Ooit gezegd: ‘Voor alle boeken geldt: veel humor!´


Boeken van Janneke Schotveld

Over het werk van Janneke Schotveld

Vroeger heeft Janneke Schotveld veel gelezen, zij ging op zaterdag altijd met haar vader naar de bibliotheek. Ze weet nog precies hoe het daar rook. En hoe het voelde om met een tas vol verse boeken weer naar huis te gaan. Ze leest nog steeds graag kinderboeken: ‘Ik vind het moeilijk om een lievelingsboek te kiezen, want ik heb er veel. Maar als het echt moet, dan kies ik Minoes van Annie M.G Schmidt. Ik ben altijd een beetje jaloers op Minoes, ik zou ook wel met mijn poezen willen kunnen praten (en die van de buren). ´
In veel van Schotvelds boeken zijn de volwassenen dom of gemeen, en de zelfstandige, dappere en slimme kinderen lossen de boel op. In Villa Fien wil de inspecteur het schooltje van juf Fien sluiten, maar dan sluiten de leerlingen de inspecteur op. In Hotel Kindervreugd wordt Dup de hele zomer in een soort kinderarbeidkamp achtergelaten, in Robbie en Raffie gaat freule Robine een tijdje als zwerfkind leven, in Oma ontsnapt probeert Tibbels moeder haar oma op te sluiten in een verzorgingstehuis.
Het bekendst werd Schotveld met de serie over Superjuffie. Juf Josje is een superheld, ze hoort dieren in nood van grote afstand roepen. Als ze een hap van een krijtje neemt, verandert ze in Superjuffie, met een groene cape. Alleen de directeur van de school mag écht niet weten dat ze de klas soms zomaar achterlaat.
Met haar eerste boek won zij de Hotze de Roosprijs en in 2011 volgde een Glazen Globe voor De Flat van Fatima. In 2012 beloonde de Senaat van de Nederlandse Kinderjury Supperjuffie! met een Pluim. Ook in 2015 kreeg Schotveld de Pluim, voor Superjuffie in de soep en in 2016 voor Botje.


Verder lezen op Leesplein

Waar is Janneke Schotveld bang voor?, interview op Leesplein 6-12 jaar (okt 2017)
Lievelingswoord op Leesplein 6-12 jaar: bloesem (zomer 2015)
Interview op Leesplein 6-12 jaar (mrt 2011)Bekroningen

2008 Hotze de Roos-prijs voor Villa Fien
2011 Glazen Globe voor De flat van Fatima
2011 Kinderboekwinkel publieksprijs voor Zwerfkind van adel
2012 Pluim van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury voor Supperjuffie!
2015 Pluim van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury voor Superjuffie in de soep
2016 Pluim van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury voor Botje


Andere websites over Janneke Schotveld