Truus van de Waarsenburg

Veel kinderen die net leerden lezen, kennen wel een boekje van Truus van de Waarsenburg. Zij specialiseerde zich in verhalen voor beginnende lezers. En daarbij kwamen haar ervaringen als juf goed van pas!
 

Geboren:31 januari 1943 te Helmond
Opleiding: Volgde de opleiding tot onderwijzeres.
Werk:Na een aantal jaren werken in het onderwijs, op een peuterspeelzaal en bij uitgeverij Malmberg heeft ze zich vanaf 1984 voornamelijk beziggehouden met de opvoeding van haar drie kinderen en met schrijven.
Thuis:Haar twee volwassen zonen zijn verhuisd naar Spanje; haar dochter woont in Nederland. Dat brengt veel reizen naar Spanje met zich mee!
Eerste boek: Nou ja, pech (1985)
Bijzonderheden: Houdt erg van zingen, dansen, pianospelen en tuinieren. En natuurlijk van schrijven: ´Als ik schrijf voel ik mij weer een beginnende lezer van 6-7 jaar. Dat maakt het zo leuk en spannend.´
Ooit gezegd: ´Boeken zijn je beste vrienden. Ze zijn er altijd als je ze nodig hebt en ze vergezellen je op je reis naar avontuur, fantasie en werelden die alleen van jou zijn.´


Boeken van Truus van de Waarsenburg

Over het werk van Truus van de Waarsenburg

Als kind las Truus van de Waarsenburg alles wat ze te pakken kon krijgen. Helaas waren er toen zij klein was nog niet veel goede kinderboeken. Ze herinnert zich vooral de boeken van An Rutgers van der Loeff. Lezen betekende voor haar: zich terugtrekken in haar eigen wereld.
Later bleek dat ze gemakkelijk opstellen en verhalen schreef. Ze specialiseerde zich in verhalen voor beginnende lezers. Dat ze zelf jaren voor de klas stond, kwam haar daarbij goed van pas. Vanaf 1984 verschenen haar verhalen in het kindertijdschrift Okki, later ook in Taptoe, Praxis Bulletin en in verschillende leesmethodes. Haar eerste boek, Nou ja, pech, kwam in 1985 uit. Daarna volgden heel veel boekjes, vooral voor kinderen die net leren lezen en groeiboeken (met verhalen die steeds een beetje moeilijker zijn). Bijvoorbeeld Bonbon, de heks, met verhalen over Vos en Beer, waarover zij vaker verhalen schreef. En over Joep en Maartje, die ook in andere verhalen de hoofdrol spelen. Duizend pannenkoeken en Irene Sirene zijn bedoeld voor kinderen uit groep 4. Stenen uit De Verste Verte is bedoeld voor lezers vanaf ongeveer 8 jaar, net als de boekjes over Joep en Maartje, de zogeheten toverballenboeken. Voor de serie Leesleeuw (de abonnementenreeks van uitgeverij Zwijsen) schreef ze een aantal boekjes voor groep 3.
De verhalen van Truus van de Waarsenburg zijn meestal vlot te lezen. Met eenvoudige woorden weet ze leuke verhalen te maken, die de beginnende en wat meer gevorderde lezers aanspreken.


Bibliografie selectie

2003 Koek met zeep (Zwijsen)
2004 Mag ik ook mee? (Zwijsen)
2004 Ries en de reus (Zwijsen)
2004 En ik was de baas (Zwijsen)
2004 Een beer op school (Zwijsen)
2005 Soep met rijm (Zwijsen)
2005 Zin in een reisje (Zwijsen)
2006 Een lief boefje (Zwijsen)