Interviews

Jan Paul Schutten: Voor iedereen is er een boek

01-10-2015

Hij is de ambassadeur van het kinderboek: Jan Paul Schutten. Hij schreef veel informatieboeken, waaronder Superslimme dieren, Jij bent je brein en Het raadsel van alles wat leeft.In jouw boeken staan veel bijzondere feiten, bijvoorbeeld over eten, dieren en het ontstaan van de wereld. Wat is je tofste ontdekking?
Hoe een cel in je lichaam werkt. Daar gaat mijn nieuwe boek over. Niks is zo bijzonder als dit! Ik ben er helemaal vol van. Je hebt 30 biljoen cellen in je lichaam, elke cel heeft van binnen fabriekjes, snelwegen, bewakers en transport-eiwitjes met kleine pootjes die 100 stappen per seconden zetten. Spectaculairder dan dit wordt het niet.

Is dat nieuwe boek een vervolg op Het raadsel van alles wat leeft? Vertel!

Het wonder van jou en je biljoenen bewoners heet het, het komt in december uit. Het gaat over hoe je lichaam in elkaar zit. Waarom je de dingen doet die je doet. Hoe je hersenen werken, of je spieren. Wat er met je eten gebeurt van mond tot kont. Er staat grappige voorbeelden in, zoals Monsieur Mangetout [Frans voor ‘Meneer Alleseter’], die ski’s, meerdere winkelwagentjes, een sportvliegtuig en een fiets op heeft gegeten. Echt gebeurd!

Wat was het moeilijkste onderwerp waarover je ooit geschreven hebt?

Dna en genen en chromosomen. Dat was zo lastig te omschrijven. Het verdwijnt ook allemaal weer uit mijn hoofd.

Onthoud je niet alles wat je schrijft?
Welnee joh. Ik lijk veel intelligenter dan ik ben.

In Superslimme dieren laat je de uitvindingen van dieren de strijd aan gaan met wat de mens allemaal voor technische snufjes bedenkt. Welk dier zou jij wel willen zijn?
Een eend. In de bergen, bij een meertje. Dan kan ik vliegen en zwemmen en zijn er ook nog bergen. Dan heb ik niets meer te wensen over.

Als dat je wensen zijn, woon je vast niet zo prettig in Amsterdam.
Nee hè, er is me weinig gegund in het leven. Ik kan ook al niet vliegen.

Je hebt twee honden, die een beetje beroemd zijn. Ze poseren met jouw boeken en de boeken van je vrouw Bibi en ze hebben zelfs een eigen twitteraccount. Hebben ze al sterallures?
Tuig is het. Nee, het zijn superlieve dieren. De ene is een beetje ondeugend, die rent van hot naar her in het Vondelpark. De ander heeft nog nooit in zijn leven iets stouts gedaan. Je ziet meteen aan de hoofdjes wie wie is.

De Kinderboekenweek gaat over natuur, techniek en wetenschap. Er zullen informatieboeken worden geleend, gekocht, gelezen. Kinderen die boffen krijgen misschien een schrijver op bezoek in de bieb of op school. Wat hoop jij dat er bereikt wordt in deze Kinderboekenweek?
Dat kinderen, maar ook leraren, ontdekken dat informatieve boeken zó leuk zijn. Dat kinderen die weinig lezen, of leesproblemen hebben, er achter komen dat ze dit wel graag lezen.
Mijn collega Jackie French, de Australische kinderboekenambassadeur, is heel erg dyslectisch. Ze kan bijna niet lezen. Haar boeken kan ze niet zelf schrijven, ze dicteert de teksten aan een vriendin en die schrijft het op. Maar als zij een kinderboekwinkel bezoekt, koopt ze toch elke keer twee boeken. Omdat die haar zo leuk lijken. Terwijl ze lezen eigenlijk haat. Voor iedereen is er een boek. Zonder uitzondering, echt voor iedereen. Er zijn zoveel soorten boeken.
Bij een verhalend boek moet je helemaal tot het eind lezen om te weten hoe het afloopt. Voor kinderen die een hekel hebben aan lezen of het niet goed kunnen, duurt dat veel te lang. Als je een informatief boek leest over iets dat je interessant vindt – of dat nou paarden of piraten zijn – word je elke alinea beloond. Elke paar regels lees je iets nieuws over een onderwerp dat je leuk vindt.

Als ambassadeur van het kinderboek laat jij twee jaar lang je stem horen. Als we alle kinderen van Nederland op een groot veld zouden verzamelen en jij mocht ze toespreken, wat zou je zeggen?
Ga naar een boekhandel of bibliotheek en kijk eens niet naar de boeken waar je altijd naar kijkt, maar kijk verder. Kijk wat er allemaal nog meer is. Dan zie je ineens dat er zoveel boeken zijn, zoveel soorten en maten. Spannend, romantisch, grappig, eng, interessant, met veel plaatjes, avontuurlijk. Daar zit altijd iets voor jou tussen.

Lees meer over Jan Paul Schutten.

[EV]