Interviews

Wieke van Oordt is graag online

01-11-2015

Ze schrijft over stoere avonturen en onzekere kinderen. Ze is verzot op verhalen en deelt dat graag met kinderen. Schrijfster Wieke van Oordt geeft advies: gooi nooit je mooie woorden weg.Je bent nu acht jaar schrijver. Hoe is dat zo gekomen? Is dat een droom die uitkwam?
Ik was als kind lid van vier bibliotheken omdat ik zoveel las. Mijn ouders lazen net zoveel, het was normaal bij ons thuis. Ik had een doosje onder mijn bed waarin ik mooie woorden verzamelde. Als puber schaamde ik me er voor en heb ik het weggegooid, dat vind ik zo jammer. Nu heb ik op mijn computer een documentje waarin ik weer mooie woorden bewaar. Een advies aan iedereen: gooi nooit je mooie woorden weg.
Toen ik in Jakarta woonde, kwam ik schrijfster Corien Oranje tegen. Ik vroeg haar wat ze deed. Toen ze vertelde dat ze kinderboeken schreef, sloeg de bliksem in. Dát was het natuurlijk! Dezelfde middag ben ik begonnen.

In de serie ´Best Friends Forever´ schrijf je over verliefdheid en vriendschap. Weet jij nog goed hoe het was om een meisje van een jaar of tien te zijn?
Zoek in het woordenboek ‘onzekerheid’ op, daar staat: Wieke van Oordt, negen jaar oud. Ik dacht dat de hele wereld alleen maar naar mij keek. Zo zijn al mijn hoofdpersonen: onzeker. Ze hebben een probleem dat ze moeten oplossen. Alleen. Dan verzinnen ze een oplossing, durven het niet en doen het toch. Dat is de boodschap aan alle onzekere Wiekes van negen: dat kan jij. En: iederéén vindt het eng, niet alleen jij.

Je schrijft ook avontuurlijke boeken voor de serie ‘Het geheim van’. Er verschenen al vijf delen van jou. Welke was het moeilijkst om te schrijven?

Elk boek heeft een moeilijk punt en een makkelijk punt. Het begint makkelijk, met Het Idee. Ik bedenk een hoofdpersoon en een probleem. Die persoon ken ik door en door, die woont bij me. Zit naast me op de bank. Die persoon heeft een probleem, dat zich tijdens het schrijven vanzelf gaat oplossen.
Dan wordt het meteen moeilijk: Het Begin. Beginnen met een nieuw boek is ontstellend lastig. Als je eenmaal bezig bent is het weer heel lang makkelijk. En dan wordt het weer moeilijk, als ik afscheid moet nemen. Als het boek af is en de wereld in gaat. De uitgever stuurt altijd een doos met tien exemplaren, die laat ik weken ongeopend in de gang staan. Ik durf niet los te laten.

Je bent ook Schoolschrijver, je bezoekt een half jaar lang elke week een basisschool. Wat doe je met de kinderen?
Een gewoon schoolbezoek draait om mij. De kinderen ontmoeten de schrijver Wieke van Oordt, ik vertel over mezelf en over mijn boeken. Maar mijn bezoeken als schoolschrijver draaien om de kinderen. Dat is heel anders.
Ik ben er om hun plezier in lezen en tegelijk hun woordenschat te vergroten. Om de brug te zijn tussen de kinderen en boeken. Ik wil ze meetrekken in verhalen, leren hoe heerlijk lezen is. Verhalen zijn overal om ons heen. De Donald Duck? Vol met verhalen. Een videoclip van Beyoncé is ook een verhaal. Daar zit ook een schrijver achter, die dat bedacht en opgeschreven heeft voordat het opgenomen kon worden. In Minecraft zit óók een verhaal. Iedereen houdt van verhalen.

Je bent heel actief op Facebook en Twitter, je blogt op je eigen site en maakt filmpjes voor YouTube. Kost dat allemaal niet veel teveel tijd?

Dat kost juist heel weinig tijd. Vroeger moest een schrijver voor een kind dat een boekenbeurt ging doen boekenleggers in enveloppen stoppen met een kaartje erbij, adresseren, naar het postkantoor toe. Nu krijg ik een mailtje, ik maak met mijn mobiel een filmpje en klik: online. Dat gaat veel sneller!
Ik vind het ook superleuk dat er steeds nieuwe ontwikkelingen zijn op internet, nieuwe dingen die je kunt doen ontdekken. Ik wil als schrijver ook online zijn, want daar zijn mijn lezers. Ze zien me online, sturen de filmpjes naar elkaar en lezen een boek van me als ze me leuk vinden. Het is ook gezellig, met collega-schrijvers. Zit ik toch niet helemaal alleen met mijn koffiezetapparaat mijn boeken te schrijven.

Ben ik nog iets vergeten te vragen?
Mijn lievelingskleur! Dat vragen kinderen het vaakst. Het antwoord is blauw. Er vraagt ook altijd wel iemand: Heb je een huisdier? Wie het antwoord daarop wil weten, mag me een mailtje sturen.

Lees meer over Wieke van Oordt.
Bekijk de filmpjes van Wieke of lees haar blogs op haar website: wiekevanoordt.nl.

[EV]