Interviews

Judy Elfferich en de wonderdoosjes

01-02-2016

De Poëzieweek is begonnen! Waarom zou je gedichten lezen? Dichter Judy Elfferich vertelt over de magische kracht van poëzie: ´Klein, maar er kan ongelooflijk veel in!´Foto: Irene Dekkers
Waarom is het belangrijk dat er gedichten zijn?
Een gedicht heeft iets magisch. Het is een soort wonderdoosje: klein, maar er kan ongelooflijk veel in! Zo’n doosje halen mensen graag tevoorschijn op belangrijke momenten, als ze ergens zelf geen woorden voor kunnen vinden. Vaak komt er precies uit wat je nodig hebt, net als bij de tas van Mary Poppins.

Het fijne van gedichten is ook: ze zitten zo in elkaar dat je ze makkelijk onthoudt. Dan heb je altijd een paar van die wonderdoosjes bij je. Stel je voor dat je, zoals Harry Potter bij de familie Duffeling, in een bezemkast woont. Waar niks te beleven is. Zonder telefoontje, zonder speelgoed, zonder boeken. Als je dan een paar goeie gedichten uit je hoofd kent, hoef je je toch niet te vervelen. Het ene gedicht kan je aan het lachen maken, het andere kan je troosten. Er zijn er ook die op een raadsel of een puzzel lijken.

En een echt goed gedicht slijt niet, dat wordt alleen maar mooier en beter als je het langer kent.

Vertel eens wat voor jou een gedicht goed maakt.

Een goed gedicht komt binnen via je oren (zoals een liedje) en via je ogen (zoals een filmpje). Het blijft in je hoofd hangen en gaat daar ronddansen; het raakt je gevoel en je verstand, allebei.
De allerbeste gedichten lijken er altijd al te zijn geweest, daarvan kun je je bijna niet voorstellen dat ze door iemand zijn gemaakt.

Welk advies heb je voor kinderen die graag meer doen met taal?

Op het internet staan allerlei lees- en schrijfspelletjes die je met een hele klas kunt doen, maar ook in je eentje of met een vriend(in).
Raadgedicht bijvoorbeeld, en de boekenheldenquizzen van BoekieBoekie.
Hier en daar in het land zijn er schrijfcursussen en -clubs voor kinderen en jongeren. Of doe eens mee met een schrijfwedstrijd! En ben je al lid van de bieb? Tot achttien jaar is dat gratis.

Wat is jouw eigen favoriete gedicht?
Ik heb een heleboel favoriete gedichten, dus dat is moeilijk kiezen... Vooral hou ik van nonsensverzen en van gedichten met een ‘twist’, een rare draai erin. Dat is ooit begonnen met kinderliedjes als:

Ozewiezewoze
wiezewalla kristalla
kristoze wiezewoze
wiezewieswieswieswies


en

Daar was een oorlogsschip
daar was een oorlogsschip
dat was al op een duimpje na
gezonken op een klip
dat was al op een duimpje na
gezonken op een klip

Daar was een oude vrouw
daar was een oude vrouw
die nam dat hele oorlogsschip
en stak het in haar mouw
die nam dat hele oorlogsschip
en stak het in haar mouw


Meer gedichten van Judy Elfferich lees je op haar blog en in de bundels Er zit een feest in mij en Vijf draken verslagen. Ze schrijft ook regelmatig voor het tijdschrift BoekieBoekie.

[EV]