Interviews

Martijn van der Linden tekent graag dieren

01-03-2016

Tekenaar Martijn van der Linden illustreert kinderboeken en tekent prentenboeken. Een van zijn laatste boeken bevat zelfs een heel museum! En het is genomineerd voor een grote prijs. De tekenaar vertelt je alles over Stem op de okapi.Je tekent vaak dieren. Heb je zelf ook dieren? Of zit je hele dagen in de dierentuin?
Ik woon heel dicht bij dierentuin Blijdorp in Rotterdam. Ik kom daar altijd al graag, om te fotograferen of te tekenen. Ik kom er nu ook vaak met mijn kinderen. Ik vind dieren fascinerend, mooi om naar te kijken. En ik teken ze graag. Dat is niet moeilijker of makkelijker dan iets anders tekenen, je moet gewoon goed kijken.

Wat is je lievelingsdier?

De okapi natuurlijk. Ik maakte met Edward van de Vendel het boek Stem op de okapi. Dit bijzondere beest was al heel lang Edwards lievelingsdier, en toen we dit boek gingen maken werd het ook mijn lievelingsdier.
Tijdens het maken van het boek spraken we soms af bij de okapi’s in de dierentuin om het boek te bespreken. Met elkaar dan, niet met de okapi’s.

In het boek staat een okapi-tentoonstelling, een verzameling kunst van verschillende makers. Dat is bijzonder!

Omdat de okapi zijn lievelingsdier was, kreeg Edward elk jaar een illustratie van een okapi voor zijn verjaardag. Hij had dus al een kleine verzameling. We vonden het leuk om die in het boek te zetten en uit te breiden.
We hebben verschillende illustratoren gevraagd een kunstwerk van een okapi te maken. Iedereen laat op een andere manier zien hoe mooi zo’n okapi is. In het boek gaan twee okapi’s naar het okapimuseum.

Mis je de okapi’s niet, nu het boek af is?

Ik mag nog steeds okapi’s tekenen als ik dat wil, dat is niet verboden. Als ik scholen bezoek, teken ik soms okapi’s met de kinderen. Het is een boek dat me nog niet helemaal heeft losgelaten.

Het boek is genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs, een enorme eer. Maar voor Een aap op de wc maakte je ook de illustraties en dat is ook genomineerd. En dat boek gaat óók over diergaarde Blijdorp. Wie moet nou winnen?

Alleen de schrijfster, Joukje Akveld, is genomineerd met Een aap op de wc. Bij Stem op de okapi zijn de schrijver en ik allebei genomineerd. Dus als je mij vraagt wie moet winnen, hoop ik op de okapi. Een aap op de wc vond ik ook erg leuk om te tekenen. En ik heb gewoon iets met Blijdorp, dus dat er twee boeken genomineerd zijn die daar (gedeeltelijk) over gaan, vind ik heel bijzonder.

Je tekende griffelwinnaars, het kinderboekenweekgeschenk, prentenboeken waarvoor je vrouw de tekst schreef. Welk boek is je favoriet?

Vaak is dat een van mijn laatste boeken. Op dit moment is het Memorykonijn, een prentenboek dat ik samen met mijn vrouw Maranke maakte. We zijn al bezig met een nieuw prentenboek dat ook over een spelletje gaat, de titel wordt Tangramkat.
Het is heel fijn om met mijn vrouw een boek aan een boek te werken. We hebben allebei een obsessie voor hetzelfde project, dus we praten er veel over. Dat kan altijd en overal. Bovendien kan je alles zeggen tegen elkaar. Als zij zegt dat het goed is, geloof ik dat het ook echt helemaal goed is.
Ook de kinderen praten en lezen mee. In Stem op de okapi staan zelfs tekeningen van de oudste twee, Noa en Tristan.

Kinderboeken tekenen: een droombaan of hard werken?
Het is hard werken voor mijn droombaan. Het is wat ik het liefste doe.

Lees meer over Martijn van der Linden en zijn boeken.


[EV]