Feestelijke acties

Er zijn veel acties die te maken hebben met boeken en lezen. De belangrijkste en grootste acties van het land staan hier.

Kinderboekenweek

Ieder jaar opnieuw is er begin oktober tien dagen lang in het hele land veel aandacht voor kinderboeken.

In 2017 is de Kinderboekenweek van 4 t/m 15 oktober. Deze 63e Kinderboekenweek staat Griezelen centraal onder het motto Gruwelijk eng!

Het Kinderboekenweekgeschenk 2017, Kattensoep, wordt geschreven door Janneke Schotveld. Het speciale Prentenboek van de Kinderboekenweek, Knikkeruil, wordt gemaakt door Maranke Rinck (tekst) en Martijn van der Linden (tekeningen).

Voor meer informatie: Kinderboekenweek.nl.

Kinderjury

Tussen 8 maart en 20 april kunnen alle kinderen tussen de 6 en de 12 jaar meedoen aan de Nederlandse Kinderjury. Samen met andere kinderen beslis jij dan welk boek van het afgelopen jaar jullie het allermooist vonden. Het moet wel een boek zijn dat is verschenen in het afgelopen jaar.

Als je wat meer van de spelregels wilt weten, kijk dan eens op Kinderjury.nl.

Als je graag wilt weten wie de prijswinnaars van andere jaren waren, kun je kijken bij Prijs van de Nederlandse Kinderjury en Getipt door de Nederlandse Kinderjury.

Kinderen en Poezie

Kinderen en Poëzie is een jaarlijkse, landelijke dichtwedstrijd voor alle kinderen van 6 tot en met 12 jaar. En met alle kinderen bedoelen we ook echt alle kinderen! Je hoeft dus niet heel goed te kunnen schrijven.
Duizenden kinderen doen ieder jaar mee. De mooiste gedichten komen in een echte dichtbundel. Doe jij dit jaar ook (weer) mee?

Voor meer informatie: Poëziepaleis.nl

Raadgedicht

Een raadgedicht is een gedicht waarin één woord ontbreekt, dat woord moet geraden worden. Door het spelelement wordt het gedicht intensief gelezen. De lezer denkt met de dichter mee en wordt uitgedaagd creatief met taal aan de slag te gaan. Verkeerde antwoorden zijn niet per se fout. Misschien is een ander woord wel mooier dan dat van de dichter? Voor de dichters is het spannend om te ervaren welke woorden de lezers aandragen.
Raadgedicht start begin september en is bedoeld voor het primaire onderwijs, brugklas voortgezet onderwijs en VMBO. Tien weken lang iedere maandag een nieuw gedicht, op vrijdag volgt de oplossing.

Deelname is gratis. Meer informatie: Raadgedicht.

De Nationale Voorleeswedstrijd

Ieder jaar wordt De Nationale Voorleeswedstrijd gehouden. Alle scholen kunnen meedoen. Ze moeten dan de beste voorlezer uit groep 7 of 8 aanmelden bij Stichting Lezen. De winnaars doen mee in vervolgronden, en als je het goed doet, kun je uiteindelijk meedoen aan de grote landelijke finale.
Vraag maar eens of jullie school ook mee gaat doen.

En: zoek alvast een voorleesboek.