Nieuwsarchief

Project: Raadgedicht nu ook voor jongeren en volwassenen

13 december 2015

Begin september ging een nieuw poëzieproject van start: Raadgedicht. Het project richt zich tot nu toe op de bovenbouw van het basisonderwijs en de eerste klassen van het middelbaar onderwijs. Nu komt er ook een versie voor jongeren en volwassenen.


Een raadgedicht is een gedicht waarin één woord ontbreekt, dat woord moet geraden worden. Door het spelelement wordt het gedicht intensief gelezen. De lezer denkt met de dichter mee en wordt uitgedaagd creatief met taal aan de slag te gaan. Foute antwoorden zijn niet per se fout. Misschien is een ander woord wel mooier dan dat van de dichter? Voor de dichters is het spannend om te ervaren welke woorden de lezers aandragen.

Na een succesvolle start van Raadgedicht voor kinderen komt er nu ook een versie voor jongeren en volwassenen. In de Poëzieweek 2016 verschijnt elke dag een nog ongepubliceerd gedicht van een bekende dichter. De lezer heeft vervolgens 48 uur de tijd om het ontbrekende woord te raden. Daarna verschijnt de oplossing en een woordwolk met alle genoemde oplossingen. In een erelijst worden de winnaars bijgehouden. Na afloop van de Poëzieweek wordt de deelnemer met de meeste goede oplossingen bekend gemaakt.
Deelname is gratis en de gedichten verschijnen vanaf 28 januari 2016 op raadgedicht.nl.

Deelnemende dichters zijn Abdelkader Benali, Chrétien Breukers, Tsead Bruinja, Karel Eykman, Remco Ekkers, Joke van Leeuwen, F. Starik en Saskia Tehouwer.