Nieuwsarchief

Publicatie: KB/ magazine van de nationale bibliotheek no. 18

5 oktober 2017

Het septembernummer van 2017 van KB/ magazine is verschenen. In dit nummer onder meer een interview met José van Dijck, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).


Volgens KNAW-president José van Dijck is digitale ontsluiting van collecties noodzakelijk als we de jeugd weer aan het lezen willen krijgen. De KB speelt hierop in met de online Bibliotheek, waar leden van de openbare en digitale bibliotheek toegang krijgen tot e-books, cursussen en luisterboeken. Ook in Delpher kunt u dag en nacht schatgraven. Wie weet stuit u dan ook op een ‘crime passionel´.

Bij de KB, het Nationaal Archief en veel andere erfgoedinstellingen staat digitaliseren hoog op de agenda. Aan het digitaliseren van bijvoorbeeld handschriften zitten echter nog aardig wat ‘halen en bogen´ want ieder handschrift is uniek, met zijn krullen en krabbels in de kantlijn. Er is nog geen software die handschriften snel kan inlezen, dus is het grotendeels handwerk.

Aan het beter doorzoekbaar maken van digitale collecties werkt de KB samen met diverse wetenschappers. En om de ontwikkeling hiervan een ‘boost´ te geven delen we de softwarecodes van onze prototypes zoals de ‘Genre Classifier´ in het KB Lab met andere wetenschappers. Zo komen we samen verder.

In Museum Meermanno is dit najaar een tentoonstelling waar het huwelijk tussen papier en digitaal wordt gevierd en meerdere zintuigen tegelijk worden geprikkeld. Zintuigprikkelend is ook de Library of Birmingham, te zien in ‘Elders´, die nog het meeste weg heeft van een grote taart. Want hoe veel we ook digitaliseren, vaak is het origineel op papier toch niet te versmaden.

KB/ magazine is een gratis uitgave van de KB, het verschijnt drie keer per jaar. Relaties en Vrienden van de KB krijgen het blad toegestuurd. Het is echter ook digitaal te lezen of te downloaden als pdf.