Nieuwsarchief

Prijs: Gouden Griffel 2017 voor Koos Meinderts

3 oktober 2017

Tijdens het Kinderboekenbal, de traditionele opening van de Kinderboekenweek, is vanavond de Gouden Griffel uitgereikt aan Koos Meinderts voor Naar het noorden.


De uitreiking - foto Hoogland en Van Klaveren
De Gouden Griffel is de jaarlijkse prijs voor het beste, oorspronkelijk Nederlandse jeugdboek. Hij wordt sinds 1971 jaarlijks uitgereikt.

De jury noemde Meinderts´ roman een ´prachtig boek met gedurfd slot waarin Meinderts in sobere taal een indringend beeld van de ontwikkeling van een jongen in oorlogstijd geeft´.

Koos Meinderts komt uit een groot ouderwets gezin van acht kinderen. Thuis waren er niet zoveel boeken, maar zijn vader vertelde vaak fantasievolle verhalen, waarin hij zelf de hoofdrol speelde. Hij was nog pas zes jaar, toen hij ging schrijven.
Het is de eerste keer dat hij Gouden Griffel wint, hoewel hij al 34 jaar actief is als kinderboekenschrijver en meer dan dertig boeken schreef. Eerder ontving hij wel de (Vlaamse) Boekenleeuw, voor zijn vorige jeugdroman De zee zien (De Fontein).

Naar het noorden (Hoogland & Van Klaveren, 9+) speelt zich af in de hongerwinter. Hoofdpersoon Jaap, tien jaar aan het begin van het verhaal, zijn zusje Nel (vijftien) en broertje Kleine Kees zijn zo ondervoed dat ze - zoals veel kinderen uit steden in West-Nederland - geëvacueerd worden en ondergebracht bij gezinnen in Friesland, waar wel voedsel is.

Andere kanshebbers dit jaar
Alaska - Anna Woltz (Querido, 9+)
Baby´tje in mama´s buik - Bette Westera (Gottmer, 4+)
Kinderen met een ster - Martine Letterie, ill. Rick de Haas (Leopold, 9+)
Siens hemel - Bibi Dumon Tak, ill. Annemarie van Haeringen (Querido, 4+)
T-Rex, Trix in Naturalis - Daan Remmerts de Vries (Leopold, 9+)
Tangramkat - Maranke Rinck, Martijn van der Linden (Lemniscaat, 4+)

Zilver
Het complete overzicht van alle winnaars van de Zilveren Griffels, Penselen, Paletten en Vlag en Wimpels vind je hier: Zilveren Griffels, Penselen, Paletten en Vlag en wimpels uitgereikt (nieuws 21 juni).

Gouden Penseel en Palet
In september werden de winnaars van het Gouden Penseel en Gulden Palet al bekendgemaakt: Gouden Penseel voor Martijn van der Linden en Gulden Palet voor Mattias de Leeuw (nieuws 20 september).

Vorig jaar won Anna Woltz de Gouden Griffel voor Gips (Querido).