Nieuwsarchief

Bibliotheek: Stationsbibliotheek in Rotterdam

6 oktober 2017

Na Haarlem krijgt ook Rotterdam een stationsbibliotheek. De Bibliotheek ter plaatse opent op 1 november a.s. Het gaat voorlopig om een pilot van twee jaar.


Stationsbibliotheek Haarlem
In de voormalige opslagruimte van de Stationshuiskamer in Rotterdam zal de Rotterdamse Bibliotheek vanaf 1 november a.s. een collectie van circa 1.000 boeken bieden. Daarnaast kunnen bezoekers e-books downloaden, digitaal kranten en tijdschriften lezen, databanken raadplegen en muziek luisteren. De Rotterdamse Bibliotheek wil zich zowel op forensen als op buurtbewoners richten. De collectie boeken is afgestemd op de locatie en is zo actueel mogelijk.
De stationsbibliotheek zal 7 dagen per week open zijn en voornamelijk op selfservice draaien, al zullen medewerkers van de Stationhuiskamer wel een oogje in het zeil houden. Tijdens spitsuren – maandagochtend, woensdagmiddag en vrijdagavond – zal er wel een bibliotheekmedewerker aanwezig zijn.

Theo Kemperman, directeur van Bibliotheek Rotterdam: ´Het voorstel van ProBiblio kwam twee jaar geleden voor ons precies op het goede moment. We hadden juist met de gemeente afgesproken dat we meer vestigingen in de stad zouden openen.´ En ´Het beleid van onze bibliotheek is: ondanks gelijkblijvend budget zichtbaarder zijn in de stad. Dat is alleen mogelijk door voordelig samen te werken met partners, zoals in dit geval de Stationshuiskamer. Het mooiste zou zijn als bezoekers de Stationshuiskamer en de bibliotheek als één organisch geheel gaan zien.´

ProBiblio nam in 2011 eveneens het initiatief voor de opening van de eerste (en tot nu toe enige) stationsbibliotheek van Nederland, die gevestigd werd in het station van Haarlem. Daarna is er verschillende malen sprake geweest van plannen voor bibliotheken in stations in andere steden, maar die zijn nooit van de grond gekomen.

Bron: Bibliotheekblad