Nieuwsarchief

Campagne: VakantieBieb een groot succes

4 oktober 2017

De VakantieBieb was ook dit jaar weer onverminderd populair, er werden ruim 2 miljoen e-books gedownload, waarvan de helft jeugdboeken.


In 2017 hebben 148.400 mensen de vijfde editie van de VakantieBieb geactiveerd, in 2016 waren dat er rond de 143.000. Ook het aantal downloads is met 16% gestegen t.o.v 2016; om precies te zijn 2.224.000 e-books in 2017 versus 1.912.518 vorig jaar. Ruim 1.1 miljoen van deze downloads waren jeugdboeken.

Gebruikersonderzoek
Naast deze mooie cijfers blijkt uit het gebruikersonderzoek -dat onder ruim 2.000 respondenten is gehouden- dat 84% (zeer) tevreden is over de VakantieBieb. De belangrijkste verbeterwensen die genoemd werden waren: het kunnen verder lezen op meerdere apparaten, beter inzicht in waar je in het boek bent en het toevoegen van een bladwijzer.

Uit het onderzoek bleek ook dat met de VakantieBieb een grote groep bereikt wordt die de Bibliotheek normaal niet bereikt: 44% van de gebruikers is geen lid van de Bibliotheek. Daarnaast heeft 29% van de VakantieBieb-gebruikers nog niet eerder een e-book gelezen, dus de VakantieBieb is een goed middel om mensen te laten kennismaken met de Bibliotheek en met e-books.

Jeugd en scholen
Ook op scholen werd er weer volop aandacht besteed aan de VakantieBieb. Circa 35% van de 6.626 scholen deed mee en bestelde promotiemateriaal. Nieuw dit jaar was de Klassenchallenge, met als doel om aandacht te besteden aan de VakantieBieb in de les. Paul van Loon en Mirjam Oldenhave daagden groep 3 t/m 8 uit om hun speciaal voor deze challenge bedachte (en gefilmde) zomerverhalen af te maken. De klassen konden hiermee een boekenpakket winnen voor hun schoolbibliotheek. Ruim 70 scholen hebben in een korte periode met de klas een filmpje, liedje, knutsel- of boekwerk gemaakt (zie ook ons eerdere nieuwsbericht hierover). Ook de iPad-winactie was weer populair: er kwamen honderden kaarten, knutselwerkjes en tekeningen binnen.

Lees het interview hierover met Paul van Loon en Mirjam Oldenhave op Leesplein Ouders en professionals: Zomercadeautje van de Bibliotheek: de VakantieBieb!

Nieuwe doelgroepen
Voor volgend jaar gaat de Koninklijke Bibliotheek met de verbeterwensen aan de slag en wordt o.a. gekeken hoe nog meer nieuwe doelgroepen aan de Bibliotheek en e-books kunnen worden verbonden, met in ieder geval focus op gezinnen en jeugd.