Nieuwsarchief

Kinderjury 2012: groep zeven kiest voor Ditte Merle

22 mei 2012

Over drie weken wordt de winnaar van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2012 bekendgemaakt. Groep zeven van De Mariënborn las de hele stemperiode mee en besprak tientallen kanshebbers. Vandaag: wie is hun winnaar?


De kinderen beantwoordden enkele vragen, die iets zeggen over hun leesgedrag en -motivatie. De zin Ik lees... maakten drie kinderen af met ...omdat het er nou eenmaal bij hoort. De rest van de klas koos ...omdat ik het leuk vind. Niemand van groep zeven leest alleen als het écht moet.

Over de vraag waar je het liefst leest, was groep zeven erg verdeeld. Bijna de helft koos ´s avonds in bed, net iets meer kinderen lezen graag in een hangmat op vakantie.

Als de meester voorleest, denk ik... had ik maar een kussen, die tafel slaapt zo rot, zeiden vier juryleden. De rest van de klas is enthousiaster over de voorleeskunde van hun meester, zij denken ...ik hoop dat hij nog heel lang doorgaat. Dat er geregeld voorgelezen wordt, blijkt wel uit het feit dat niemand denkt ...wat krijgen we nou? Dat doet hij anders nooit!

Drie leerlingen van groep zeven zijn het eens met de stelling In de bibliotheek... is het een saaie bende, alle anderen kozen ...leen ik boeken. Niemand koos ...kom ik nooit.

Ten slotte een vraag over het soort boeken dat groep zeven leuk vindt. De keuze tussen bloedstollend eng en om keihard te lachen bleek erg moeilijk. De meesten willen graag een flinke dosis spanning én humor in een boek. De spanning won, met zeven stemmen voorsprong. Eén lezer vindt razend interessant het belangrijkste kenmerk van een leuk boek.

Uitslag
Na de antwoorden op de laatste vraag is het toch verrassend dat de meeste stemmen gingen naar een uiterst grappig én informatief boek. Groep zeven gunt de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2012 aan..... Lekker vies! Lachen om wildplassers, neuspeuteraars, wrattenkoppen, scheetkampioenen en veel meer van Ditte Merle en Georgien Overwater (The House of Books).

Klik hier voor de berichten over de Oosterbeekse Kinderjury!