Interviews

Blog: 100 gezichtjes

15-06-2017

Annemieke van Manen is onze blogger in 2017. Ze werkt aan de UvA, schrijft columns voor het tijdschrift Talent en werkt in de overige uren aan verschillende (non-fictie) boeken. Deze maand vertelt ze over haar wekelijkse avondje ´boeken maken´ en vraagt ze om feedback voor haar boek 100 gezichtjes.


100 gezichtjes

De afspraak is om elke dinsdagavond bij elkaar te komen. Om boeken te maken. Soms lukt dat weken achter elkaar en zijn we iedere boekjesavond hard aan het werk. Soms komt de klad erin. Vanavond zitten we weer bij elkaar en bekijken de laatste versie van ons gezichtenboek. Die is van maart 2016. We hebben er een jaar niet naar omgekeken.

Vanaf de middelbare school zijn we vriendinnen. Zij ging naar de kunstacademie, ik studeerde Nederlands. Een mooie combinatie om als we groot zijn Annie en Fiep te worden. We worden maar niet groot. Het begon met een opdracht op de kunstacademie: ik schreef een verhaal, zij maakte daar prachtige illustraties bij. Dat boek is nog niet af. Het leven gooit soms roet in het eten.

Aanleiding voor het gezichtenboek was de geboorte van mijn oudste dochter. Het lijkt wel of een pasgeboren baby in een minuut alle mogelijke gezichtsuitdrukkingen oefent. Ze had wel 100 gezichtjes! Sindsdien hebben we de dinsdagavondafspraak, al dertien jaar, op en af.

Dit boek is nooit af. Iedere keer vinden we mooiere gezichtjes voor op de schutbladen. De dummy heeft in verschillende versies bij een aantal uitgeverijen gelegen. Het kwam altijd terug zonder commentaar. Tot het, al weer jaren geleden, bij uitgeverij de Eenhoorn in de twijfelbak terecht kwam. Maar omdat de uitgever het beeld te moeilijk vond voor kleuters, durfde ze het toch niet aan. Te moeilijk? Daar geloven wij niet in. Dit boek is niet na één keer uit. Een kind kan er steeds weer andere dingen in ontdekken, het eigen maken en er samen mee spelen.

We willen het boek graag delen. Je mag het hier onder één voorwaarde bekijken: zwijg niet, zoals de uitgeverijen deden, maar stuur ons je reactie. Met een tip, een eerste reactie. Of in de vorm van een zelfgemaakt gezichtje voor op de schutbladen. Misschien zelfs met een verslagje van wat er gebeurde toen je het met een kleuter bekeek. Je reactie helpt ons om er dit jaar een echt papieren boek van te maken.

Annemieke van Manen

Wil je reageren op deze blog? Stuur Annemieke een mailtje.