Interviews

Blog: Iedereen kan sch...rijven

15-07-2017

Annemieke van Manen is onze blogger in 2017. Ze werkt aan de UvA, schrijft columns voor het tijdschrift Talent en werkt in de overige uren aan verschillende (non-fictie) boeken. Deze maand: bespiegelingen op schrijven voor een lezer en schrijven voor jezelf.


Iedereen kan sch...rijven

´Met Gerda en Carlo maken we een stedentrip van vijf dagen naar Reykjavik. We ontmoeten elkaar voor de incheckbalie waar het niet druk is, checken snel in en gaan koffie drinken.’ […]

Daarna bezoeken we de vlooien-/voedselmarkt, maar dat is niet zoveel. Ze verkopen o.a. veel zalm, maar die is net zo duur als bij ons.’[…]

‘Het is alweer voorbij en om 7:30 uur vertrekt ons vliegtuig naar Amsterdam en zit nu wel helemaal vol. […] Dit was een door Askja voor ons georganiseerde reis.’


Wat ‘Schilderen op nummer’ is voor de amateurschilder, is een weblog voor de amateurschrijver. Met de meeste teksten die erop staan zullen lezers snel klaar zijn, want veel van de verslagen overstijgen het niveau van het stukje hierboven niet. Dat hoeft natuurlijk ook niet. Volwassenen die vakjes inkleuren hebben ook niet de intentie om hun werk in het Rijks tentoon te stellen. Niet het publiek staat op nummer één, dit doe je voor jezelf.

Een paar jaar geleden schreef ik regelmatig over mijn dochter Madelief. Het schrijven dwong me na te denken over gebeurtenissen in ons leven. Soms werkte het therapeutisch. Schrijven rondt mijn gedachten af en schept daarmee ruimte voor nieuwe. En het behoedt me voor overhaaste beslissingen. Ik had die verhalen in een schriftje kunnen schrijven en dat in een oude koffer kunnen opbergen, maar ik maakte er een blog van. Omdat ik wilde dat het gelezen werd. Ik hoopte op herkenning, begrip en plezier voor anderen. En dat bracht me een onverwacht voordeel: door het te delen, ging ik mijn eigen teksten kritischer bekijken en dwong ik mezelf ieder blogje rond te maken.

Op de kast liggen de schoolboeken van Madelief klaar om ingeleverd te worden. Ik blader in haar schoolboek Nederlands V4. Deel 2 gaat over schrijven.

Er zijn verschillende schrijfdoelen: amuseren, informeren, opiniëren, overtuigen en activeren.

Dit lijken me secundaire doelen, voor de lezer. Jammer genoeg staan de primaire doelen, namelijk die voor de schrijver zelf, zoals plezier hebben, gedachten ordenen en zelfreflectie, er niet bij. Als al die bloggers iets aantonen, is het dat ze het leuk vinden om te schrijven. Daar zijn geen regels voor.

Een goed geschreven tekst bestaat uit drie delen: inleiding, middenstuk en slot. […]

Wat moet je niet doen?
[…]
- Zet geen ‘Einde’ onder aan de tekst.

- Einde -

Annemieke van Manen

Reageren? Stuur Annemieke een mailtje.
Annemiekes weblog lezen? Madelief03.wordpress.com