Interviews

Blog: Kilometerlezen

15-08-2017

Annemieke van Manen is onze blogger in 2017. Ze werkt aan de UvA, schrijft columns voor het tijdschrift Talent en werkt in de overige uren aan verschillende (non-fictie) boeken. In de zomer vertelt ze over voorlezen in de auto tijdens de vakantie.


Kilometerlezen

Vakantie en voorlezen horen bij elkaar. Vroeger las ik veel voor. Eerst mooie dikke boeken zoeken in de bieb. Dan uren samen lezen in de hangmat. Op een camping vaak met publiek: rond de hangmat streken geruisloos kinderen neer, luisterend met vingers en duimen in de mond. Nu de meiden groter zijn, wordt het voorlezen minder. Ik lees alleen nog in de auto voor. Tijdens deze saaiste uren van de vakantie beleven we de grootste avonturen. En ondertussen schieten de kilometers onder ons langs. We hebben geen tijd om ons te ergeren aan files of wegversmallingen.

Helaas voor het snelweglezen gingen we de afgelopen twee jaar op vakantie met een oude, luidruchtige camper. Om boven de ratel van de dieselmotor uit te komen, moesten we schreeuwen. En na een dag rijden hadden we suizende oren. Voorlezen zat er toen niet in. Het jaar daarvoor las ik tijdens de terugreis Hotel de grote L van Sjoerd Kuyper voor. Precies voor we onze straat inreden, niet te snel rijden nu, was het boek uit. Met nog vochtige ogen, stapte ik de auto uit. Het is fijn om een boek te hebben dat je allemaal kent. Echt ons boek is het geworden. Later gingen we ook nog naar de mooie voorstelling van het boek.

En nu is het weer vakantie. Het is een heel eind, van het eiland in Kroatië naar Oosterbeek. Om het dragelijk te maken, hakken we de route in stukjes van ongeveer vier uur rijden per dag. Vijf dagen steeds een stuk rijden. Gelukkig hebben we dit jaar weer een fijn voorleesboek: Lampje van Annet Schaap. Het slaat direct aan. Alle vier kijken we uit naar de volgende rit, benieuwd naar hoe het verder gaat met Lampje. Vlak voor de grens van Nederland lees ik de laatste zin.

‘Lampje glimlacht breed. Achter haar vader strekt zich naar alle kanten het water uit. Ze kunnen alles doen, overal heen…’

Klinkt fijn Lampje, maar ook varen is soms supersaai. Neem dus wel een paar boeken mee voor onderweg.

Annemieke van Manen


Reageren? Stuur Annemieke een mailtje.
Lees op Leesplein verder over Voorlezen en het boek Lampje van Annet Schaap.