Foto: Renate Reitler
Mirjam Mous

Mirjam Mous schrijft voor verschillende leeftijden. Ondeugende verhalen voor kleuters. Grappige en spannende boeken voor de basisschool, zoals Top Secret - operatie hondendief. In haar probleemboeken voor jongeren is ze juist bloedserieus. Lees haar boek Nee! maar eens. En wat dacht je van haar nagelbijtende thriller Vals Spel?
 

Geboren:7 november 1963 te Oosterhout
Opleiding: Ging naar de Pedagogische Academie en deed daarna een opleiding voor het speciaal onderwijs.
Werk:Ze gaf twintig jaar les en is sinds 2005 fulltime schrijfster.
Thuis:Woont met haar man Wim in een verbouwd stadsboerderijtje in Breda. In hun tuin huizen padden, kikkers en salamanders. Het liefst zou ze ook nog leguanen en varanen hebben.
Eerste boek: Monsters mollen! (1998)
Bijzonderheden: Haar echtgenoot Wim stond model voor meneer Wim uit de boeken De juf is een heks en Allemaal nijlpaarden!
Ooit gezegd: ´Ik ben verslaafd aan schrijven. Dat is soms lastig. Dan ben ik op vakantie en zie ik de prachtige uitzichten niet meer omdat het van binnen begint te borrelen. Stiekem wil ik dan weer naar huis. Schrijven! Een eigen wereldje verzinnen waarin alles gaat zoals ik het wil. Hoewel… Vaak neemt een verhaal het van me over en gaan de personages aan het muiten. Dan móet ik wel mee.´


Boeken van Mirjam Mous

Over het werk van Mirjam Mous

Mirjam is enig kind. Toch verveelde ze zich vroeger nooit, want ze zat altijd te lezen. Vooral de boeken van Enid Blyton waren favoriet. En omdat ze lezen zo geweldig vond, wist ze al snel: ik wil later ook schrijfster worden!
In 1998 is dat eindelijk gelukt en kwam Monsters Mollen! uit. Jacques Vriens was adviseur bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf en moest zo hard om het verhaal van het waterclosetwurm lachen dat iedereen nieuwsgierig kwam kijken.
Schrijvers die Mirjam nu bewondert zijn onder andere Wim Hofman en Bart Moeyaert. Vooral om de mooie taal die ze gebruiken. Zelf schrijft ze heel anders. Ze wil met haar boeken iedereen aan het lezen krijgen. Ook kinderen en jongeren die daar eigenlijk niet van houden. Ze probeert ze dus toegankelijk en met veel vaart te schrijven. Ze schrijft over veel verschillende onderwerpen, voor alle leeftijden in allerlei verschillende genres. De serie De Strandtent heeft ze speciaal voor meiden gemaakt die graag naar soaps op tv kijken. Boy 7 schreef ze naar aanleiding van een opmerking tijdens een schrijversbezoek: wanneer ga je nou eens een heel spannend boek schrijven met een jongen in de hoofdrol? Maar ook op reis doet ze inspiratie op. Het idee voor Pistolen Paula ontstond toen ze in het Wilde Westen was.


Verder lezen op Leesplein

- Interview op Leesplein 6-12 jaar (mrt 2015)
- Interview op Leesplein 12+ (mrt 2015)
- Interview op Leesplein 6-12 jaar (feb 2012)
- Interview op Leesplein 12+ (feb 2012)
- In de vakantiekoffer van... op Leesplein 12+ (jul 2010)
- Interview Mirjam durft krokodil te eten op Leesplein 6-12 jaar (okt 2009)
- Interview Mirjam durft krokodil te eten op Leesplein 12+ (okt 2009)


Bibliografie selectie

2005- De Strandtent (serie) (Van Holkema & Warendorf)
2007- Maffe meiden (serie) (Van Holkema & Warendorf)
2009 Boy 7 (Van Holkema & Warendorf)
2009 Wat een held (Zwijsen)
2009 Van soapster tot safarigirl. Bevat: De strandtent deel 3 en 4 (Van Holkema & Warendorf)
2010 Top secret: operatie hondendief (Van Holkema & Warendorf)
2010 Vals spel (Van Holkema & Warendorf)
2011 Operatie Nieuwsflits (Van Holkema & Warendorf)
2011 Een vampier die geen bloed lust. Bevat: Een bloedlink partijtje, Een bloeddorstige meester, De bloedneusbende en Het bos van Bloedbaard (Van Holkema & Warendorf)
2012 Password (Van Holkema & Warendorf)
2012 Voor altijd vriendinnen! (Zwijsen)
2012 Spees de ruimtewees (Van Holkema & Warendorf)
2013 Test. (Van Holkema & Warendorf)
2014 Spees de Ruimtewees: het geheim van Berensbos (Van Holkema & Warendorf)
2015 Virus (Van Holkema& Warendorf)
2016 2C
(Van Holkema& Warendorf)


Andere websites over Mirjam Mous