Halil Gür

De Turkse schrijver Halil Gür maakt verhalenbundels en poëzie voor zowel jeugd als volwassenen. Hij is een boeiend verteller die de lezer meevoert naar het Turkije van zijn kinderjaren. De nostalgische toon en de poëtische taal verlenen zijn verhalen een eigen charme.
 

Geboren:14 februari 1951 te Karakise (Turkije)
Opleiding: Studeerde architectuur aan de universiteit van Istanbul.
Werk:Nadat hij om financiële redenen zijn studie moest beëindigen, ging hij werken als gids voor buitenlandse toeristen. In Nederland werkte hij eerst als schoonmaker, kelner en bankemployee. Nu is hij voltijds schrijver, verteller en performer.
Thuis:Heeft veel planten, boeken, een schildersezel en geen huisdieren.
Eerste boek: Mijn dappere moeder (1986)
Bijzonderheden: Houdt van schilderen wandelen in de natuur, klimmen, vertellen en dromen uitleggen.
Ooit gezegd: ‘Ik wil graag dat kinderen door het lezen van mijn boeken worden geprikkeld om hun eigen denkbeelden te creëren. Niet zozeer om ze op te vrolijken, maar wel om ze aan te zetten hun eigen wereld beter te ontdekken.’


Boeken van Halil Gür

Over het werk van Halil Gür

Halil Gür groeide op in Gaziantep, in Zuid-Oost Turkije. In 1974 kwam hij voor een vakantie naar Nederland. Nadat hij verschillende baantjes had gehad, kon hij zich na een tijdje toeleggen op wat hij graag wilde: schrijven. De bron van zijn schrijverschap ligt in zijn kinderjaren. ‘Als ik mijn leven wil begrijpen, moet ik teruggaan naar mijn verleden’, leert de Turkse volkswijsheid. De eerste zinnen van zijn boek Ik danste met engelen zetten de toon voor zijn levensfilosofie: ‘Het paradijs was voor mij daar waar mijn moeder liep. Aan haar zijde was ik voor niks en niemand bang en voelde ik me nooit alleen.’ Met warmte en oog voor detail schrijft hij over vroeger. Voor hem was alles overzichtelijk, zijn kleine wereld veilig.
Hali Gür koos bewust voor het schrijven voor kinderen, want ‘kinderen zijn de basis en de verzekering van de maatschappij.’ Hij wil mensen bewust maken van het feit dat je leert door het leven. Zijn leerschool lag op straat, hier leerde hij bijvoorbeeld dat gulzigheid en hebzucht alleen maar tot ellende leiden. Hij groeide op in een arm gezin, waar geen geld was voor boeken, kranten, televisie of radio. Er was wel liefde en aandacht voor de kinderen. Hij schrijft over zijn jeugdherinneringen om de lezer een spiegel voor te houden. ‘Jeugdherinneringen zijn elk op zich als juweeltjes.’
Hij wil in zijn verhalen een andere wereld laten zien dat de huidige westerse wereld, waarvan hij de snelheid en het materialisme hekelt.


Bibliografie selectie

1986 Mijn dappere moeder (De Geus; herdruk Piramide)
1990 Een kind vliegt door de nacht (De Geus)
1993 Mijn grote oma (Piramide)
1997 Een steen aan een draadje (Piramide)
2001 Ik danste met engelen (Piramide)
2009 De mooiste heimweeverhalen uit het oosten (De Geus)


Bekroningen

1987 Jenny Smelik-Kiggenprijs voor Mijn dappere moeder