Foto: Keke Keukelaar
Corien Botman

Corien Botman heeft diverse jongerenromans geschreven. Een van haar bekendste boeken is Schaduwspits. Ze schrijft realistische en herkenbare verhalen over jongeren van nu.
 

Geboren:1961 te Hoorn
Opleiding: Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde.
Werk:Botman was sportverslaggever en freelance tekstschrijver
Thuis:Woont in Oegstgeest, maar heeft haar werkruimte in de binnenstad van Leiden.
Eerste boek: Leif, mijn lief (2003)
Bijzonderheden: Ze woonde een jaar in Barcelona en een jaar in Sydney.
Ooit gezegd: ´Een schrijver noem ik mezelf toch niet. Ik ben niet iemand die moet schrijven. Als ik niet schrijf ben ik heel gelukkig - misschien wel gelukkiger dan wanneer ik schrijf. Want als ik schrijf maak ik steeds ruzie met mezelf.´


Boeken van Corien Botman

Over het werk van Corien Botman

Corien Botman debuteerde als jeugdauteur in 2003 met Leif, mijn lief. In dit verhaal gaat Cornelie met haar vriendin op vakantie naar Ibiza. Maar ze kan haar ex-vriendje Seger, ofwel Leif, niet vergeten. Stukje bij beetje wordt duidelijk wat er tussen beiden is gebeurd.
Ze is vooral bekend geworden door haar tweede boek, Schaduwspits (2005), een verhaal over voetballen dat zowel bij jongens als meisjes in de smaak valt. De 13-jarige Milan wordt gekozen voor de jeugdselectie van Ajax. Zijn buurmeisje Freke hoopt een plekje in de redactie van de schoolkrant te veroveren door hem te gaan interviewen. Voor dit boek liep Botman een voetbalseizoen lang mee bij de jeugdopleidingen van Ajax, ADO Den Haag en de KNVB.
Net als deze twee boeken zijn ook haar andere jeugdromans realistische en herkenbare verhalen over jongeren van nu. In haar laatste boek Boyd was hier (2015) beschrijft ze bijvoorbeeld de zoektocht van Benyamin naar wie hij nou eigenlijk wil zijn. Het idee voor dit boek is ontstaan naar aanleiding van verhalen van een vriendin die een begraafplaats beheert. Door haar verhalen vroeg Corien zich af of pas aan je graf duidelijk wordt wie je eigenlijk bent. Boyd was hier is één van de vijfentwintig leestips voor de Jonge Jury 2016.
In de zomer van 2016 besloot Corien Botman te stoppen met schrijven en weer te gaan studeren. Hierover schreef ze op haar blog: ´Ik vertrek, lezers, het is genoeg. In mijn geval is de fictie ingehaald door de werkelijkheid: net als Boyd, hoofdpersoon in mijn laatste jeugdroman, neem ik een andere weg. Werken aan een boek werd voor mij steeds meer een destructieve in plaats van een creatieve bezigheid. Daarom komen er geen nieuwe jeugdboeken.´


Verder lezen op Leesplein

- Lievelingswoord op Leesplein 15+: dakschade (zomer 2015)


Bibliografie selectie

2003 Leif, mijn lief (Querido)
2005 Schaduwspits (Querido)
2008 Prinsenleven (Querido)
2008 Hou van mij (Querido)
2015 Boyd was hier (Querido)


Andere websites over Corien Botman