Tosca Menten

Tosca Menten houdt van humor en overdrijven, er komen vaak gemene of domme volwassenen in haar boeken voor. Misschien dat ze daarom soms vergeleken wordt met Roald Dahl. De serie over Dummie de mummie waarschijnlijk het bekendst. Een Egyptische prins die na zijn dood gemummificeerd is, komt bij toeval terecht in het huis van Goos en Klaas in Polderdam. De mummie is tot leven gekomen en samen beleven ze allemaal avonturen.
 

Geboren:11 december 1961 te Woerden
Opleiding: Kunstacademie
Werk:Was lerares tekenen en kunstgeschiedenis. Sinds 2003 is ze fulltime schrijver. Daarnaast geeft ze een paar uur per week spinningles op een sportschool.
Thuis:Tosca Menten woont in Woerden en heeft drie kinderen. Haar oudste dochter studeert woont niet meer thuis.
Eerste boek: Villa Mosterd en de wraak van Graaf Gruwel (1999)
Ooit gezegd: ´Ik heb ooit gezegd dat ik graag wil dat kinderen op iedere bladzijde die zij lezen iets te lachen hebben. Ben ik dus een grappenmaker? Ik geloof van wel. Als ik naar een school ga, trek ik soms een olifantenpak of mummiepak aan, neem mijn accordeon, zing een liedje en speel even de leukste vrouw van Nederland. Soms vragen kinderen zelfs waarom ik geen komiek geworden ben. Tja, dat weet ik ook niet. Voorlopig houd ik het maar even bij boeken schrijven. En alleen maar grappig zijn die boeken nou ook weer niet. Er zitten ook treurige stukjes in, of griezelige, of gemene. Net als in het echte leven. En een beetje nadenken kan ook geen kwaad.´


Boeken van Tosca Menten

Over het werk van Tosca Menten

Tosca Menten studeerde een aantal jaren tekenen en Nederlands. ´Het leukst vond ik het vak creatief schrijven. Dan maakte ik komische verhalen die ik hardop moest voorlezen en waar ik dan zelf best om moest lachen.´
De bekendste boeken zijn die over Dummie de mummie. De in verband gewikkelde Egyptische prins is eigenlijk al vierduizend jaar dood, maar zorgt toch voor heel wat spannende avonturen! Per ongeluk is hij bij Goos en Klaas in Polderdam terecht gekomen. Ze proberen geheim te houden dat hij een mummie is, daarom vertellen ze iedereen dat hij brandwonden heeft en daarom in het verband zit. Het zou allemaal niet zo lastig zijn, als Dummie niet zo verdraaid eigenwijs en brutaal was. De boeken over Dummie zijn meermaals door lezers beloond met een kinderjuryprijs of een pluim.
Tosca schreef het Kinderboekenweekgeschenk van 2012: Het Akropolisgenootschap en de slag om bladzijde 37.


Verder lezen op Leesplein

Tosca Menten laat je lachen, interview op Leesplein 6-12 jaar (jun 2017)
Interview op Leesplein 6-12 jaar (nov 2011)
Heldenboekje Dummie de mummie op Leesplein 6-12 jaar (Kinderboekenweek, okt 2011)
In de vakantiekoffer van... op Leesplein 6-12 jaar (jul 2010)
Kinderjury kanshebber op Leesplein 6-12 jaar (jun 2010)


Bibliografie selectie

2011 Dummie de mummie en de sfinx van Shakaba (Van Goor)
2012 De wraak van Lorre (Van Goor)
2012 Het Akropolisgenootschap en de slag om bladzijde 37 (Kinderboekenweekgeschenk, CPNB)
2012 Dummie de mummie en het masker van Sebek-Ra (Van Goor)
2013 Dummie de mummie en de dans van de Cobra (Van Goor)
2015 Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist (Van Goor)
2015 Dummie de mummie en de drums van Massoeba (Van Goor)
2016 Siem Subliem en het ei van Jannes (Van Goor)
2016 Dummie de mummie en de smaragd van de Nijl (Van Goor)


Bekroningen

2011 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen voor Dummie de mummie en de gouden scarabee
2011 Pluim van de Senaat voor Dummie de mummie en de tombe van Achnetoet
2013 Pluim van de Senaat voor De wraak van Lorre
2014 Pluim van de Senaat voor Dummie de mummie en de dans van de Cobra
2016 Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor Dummie de mummie en de drums van Massoeba


Andere websites over Tosca Menten