Foto: Fred Tanneau/AFP/Getty Images
Michael Morpurgo

De Engelse schrijver Michael Morpurgo is een echte verteller. Hij maakt spannende avonturenverhalen, waarin ook plaats is voor fantasie en soms een beetje magie. Een aantal verhalen is verfilmd. Van 2003 tot 2005 bekleedde hij in Engeland de functie van Children’s Laureate (Kinderboekenambassadeur).
 

Geboren:5 oktober 1943 te Londen (Engeland)
Opleiding: Studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de universiteit van Londen.
Werk:Werkte tien jaar als onderwijzer, daarna als leider van kinderkampen.
Thuis:Woont met vrouw Clare op een boerderij in Devon (Wales). Zijn drie kinderen wonen niet meer thuis.
Eerste boek: In Nederland: Waarom kwamen de walvissen? (1987)
Bijzonderheden: Zette een speciaal kamp op voor kinderen uit de grote steden.
Ooit gezegd: ´Schrijven is dagdromen. Ik heb mijn dromen van de laatste jaren allemaal opgeschreven. Als ik ze opschrijf, doe ik dat heel snel in spreektaal. Daarna ga ik alles ordenen en komt pas het echte verhaal tevoorschijn.´


Boeken van Michael Morpurgo

Over het werk van Michael Morpurgo

Samen met zijn vrouw Clare richtte Michael Morpurgo ´Farms for City Children´ op, om stadskinderen een tijdje het boerenleven te laten proeven. Jaarlijks bezoeken zo´n tweeduizend kinderen zijn boerderijen in Devon en Wales, waar ze het land bewerken en de dieren verzorgen. Michael Morpurgo werkt op de boerderijen en tussendoor probeert hij te schrijven. Vroeger las hij zijn verhalen aan zijn drie kinderen voor. Nu zijn de bezoekende kinderen zijn eerste toehoorders. Hij luistert goed naar hun opmerkingen en herschrijft soms zijn teksten op grond van hun reacties.
In zijn werk toont Morpurgo zich een echte verteller, die zijn lezers mee weet te nemen in realistisch beschreven avonturen waarin ook fantasie en soms magie een rol spelen. Hij verwerkt in zijn verhalen veel eigen ervaringen. Zijn jeugd werd bepaald door de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan. Sommige verhalen zijn gesitueerd in een oorlogssituatie of hebben oorlog als belangrijkste thema. Ook andere ervaringen uit zijn jeugd keren terug in zijn werk. De auteur voegt menigmaal een nawoord toe aan zijn verhalen, waarin hij verantwoording aflegt over de (persoonlijke) ontstaansgeschiedenis ervan. Een opmerkelijk detail is dat veel van de hoofdpersonages de naam Michael dragen.


Bibliografie selectie

2005 Het allermooiste kerstgeschenk (Facet)
2007 Het verbluffende verhaal van Adolphus Tips (Facet)
2008 Alleen op zee (Clavis)
2008 De verboden vraag (Arena)
2010 Kind van de wildernis (Clavis)
2011 Warhorse (Baeckens Books)
2016 Adelaar in de sneeuw (Aerial)
2016 Een medaille voor Leroy (Aerial)


Bekroningen

1988 Vlag en Wimpel (griffeljury) voor Waarom kwamen de walvissen?


Andere websites over Michael Morpurgo