Dolf Verroen

Dolf Verroen schreef op zijn veertiende zijn eerste boek, de belofte van een lange en succesvolle schrijverscarrière. Hij schreef sinds zijn eerste uitgegeven kinderboek in 1957 voor alle leeftijden en won meerdere Zilveren Griffels voor zijn werk. In Duitsland werd zijn boek Hoe mooi wit ik ben zelfs bekroond met de prestigieuze Jugendliteratuurpreis. Verroen schrijft het Kinderboekenweekgeschenk 2016.
 

Geboren:20 november 1928 te Delft
Opleiding: Hij volgde een studie MO-Frans.
Werk:Na zijn studie had hij verschillende banen, in de boekhandel, op kantoor en op de redactie van de krant Het Vrije Volk. Dolf is ook Schoolschrijver.
Eerste boek: Marieta’s overwinning (1957)


Boeken van Dolf Verroen

Over het werk van Dolf Verroen

Verroen kreeg voor zijn boeken drie keer een Zilveren Griffel. Ook zijn zijn boeken vaak getipt of bekroond door kinderjury’s. In 2006 kreeg hij in Duitsland een dubbele onderscheiding voor Wie schön weiß ich bin, de vertaling van Slaaf kindje slaaf: de Gustav-Heinemann-Friedenspreis für Kinder- und Jugendbücher en de Deutscher Jugendliteraturpreis. Het is een confronterend verhaal over slavernij. Maria krijgt voor haar twaalfde verjaardag van haar vaders een slaaf cadeau, die op een zilveren schaal wordt binnengebracht. In 2016 werd het in Nederland opnieuw uitgegeven met andere illustraties en een andere titel: Hoe mooi wit ik ben (Leopold).
In zijn gevarieerde werk kiest Verroen altijd partij voor het kind. Zijn onderwerpen sluiten aan bij wat kinderen bezighoudt. Hij wil hen helpen de wereld te begrijpen, hun angsten te overwinnen en maakt daarbij ook vaak gebruik van de fantasie. Over zijn eigen oorlogservaring vertelt hij in Als oorlog echt is (1991). In 2011 maakte hij samen met Thé Tjong-Khing het Prentenboek van de Kinderboekenweek: De prins op het witte paard en ook ter gelegenheid van de kroning van koning Willem-Alexander verscheen er een boek samen met Thé-Tjong Khing: Waar is de kroon?
Verroen schreef ook het Kinderboekenweekgeschenk van 2016, dat gaat over vrienden zijn in de Tweede Weerldoorlog over de grenzen van goed en fout heen: Oorlog en vriendschap.


Bibliografie selectie

2004 De familie Schreeuwstra (Van Goor)
2004 Wie wordt de winnaar? (Zwijsen)
2006 Slaaf kindje slaaf (Guijs)
2006 Heb jij het buskruit soms uitgevonden? (Guijs)
2007 De verschrikkelijke schooljuffrouw (Leopold)
2008 Mijn familie is een bende (Leopold)
2009 Job is dood (Olga Kinderboeken)
2010 De prinses en de paradijstuin en andere prachtige prinsessenverhalen (Leopold)
2010 Time-out. Samen met Hanneke de Jong (Leopold)
2010 Niemand is perfect (Guys & Godoy)
2010 Een vader voor altijd (Leopold)
2011 De prins op het witte paard (Prentenboek Kinderboekenweek, CPNB)
2012 Mijn geweldige tovertante (Leopold)
2013 Waar is de kroon? (Leopold)
2016 Hoe mooi wit ik ben (Leopold) Eerder verschenen als Slaaf kindje slaaf (Guijs)


Bekroningen

1979 Zilveren Griffel voor De kat in de gordijnen
1981 Zilveren Griffel voor Hoe weet jij dat nou?
1982 Vlag en Wimpel (griffeljury) voor Juf is gek
1987 Zilveren Griffel voor Een leeuw met lange tanden
1989 Vlag en Wimpel (griffeljury) voor De liefste poes van de wereld
2003 Pluim van de maand voor Een hemel voor Beer


Andere websites over Dolf Verroen