Foto: Job Kuipers
Ben Kuipers

Ben Kuipers schreef over de dingen die hij zelf meemaakte. Over zijn kinderen Job en Diede bijvoorbeeld. Later vond hij het leuk om terug te lezen wat zij vroeger deden. De verhaaltjes zijn voorgelezen in het televisieprogramma Sesamstraat. Hij ontving verschillende keren een Vlag en Wimpel voor zijn werk.
 

Geboren:13 juli 1944 te Oldenzaal
Gestorven:18 september 2011
Opleiding: Studeerde een paar jaren psychologie.
Werk:Werkt als journalist en schrijft voor tijdschriften.
Thuis:Woonde tot zijn dood in Nijmegen.
Eerste boek: Een zelfgemaakte zomer (1986)
Bijzonderheden: Toen Ben Kuipers zijn kinderen uit Jip en Janneke voorlas, zei Diede dat zij ook graag in een boek wilde voorkomen. Diede kreeg haar zin. En zo werd haar vader schrijver!
Ooit gezegd: ´Wat ik prachtig vind, en wat ik in mijn boeken graag gebruik, is de andere manier waarop kinderen denken.´


Boeken van Ben Kuipers

Over het werk van Ben Kuipers

Vroeger las Ben Kuipers veel boeken: zijn buurman had een bibliotheek waaruit hij mocht lenen zoveel hij wilde. In een interview verzuchtte hij: ´Dat waren nog eens tijden!´ Zijn eerste verhalen schreef hij voor zijn eigen kinderen. Ze werden uitgegeven in de bundels Job en Diede en Diede en Job. De inspiratie voor zijn verhalen haalt hij uit zijn directe omgeving of uit zijn jeugd. Zo hadden zijn ouders een winkel, net als de oma van Sijmen, de hoofdfiguur uit Een zelfgemaakte zomer.
Ben Kuipers werkte mee aan de kindertijdschriften (Okki, Taptoe en Donald Duck) en aan Margriet. Hij schreef ook teksten voor Sesamstraat. De verhalen over Job en Diede zijn in dit televisieprogramma voorgelezen.
Kuipers is een auteur die zich goed kan inleven in de gevoelswereld van kinderen. Een voorbeeld daarvan is Hoe de wereld begon (Leopold, 2002). Door deze originele voorstelling van zaken worden vragen over de schepping en God dicht bij de kinderlijke denkwereld gebracht. Kuipers: ´Wat ik prachtig vind, en wat ik in mijn boeken graag gebruik, is de andere manier waarop kinderen denken.´


Bibliografie selectie

2004 De zee wil mee (Zwijsen)
2004 Saar en Saar (Zwijsen)
2004 Lam doet niet meer mee (Zwijsen)
2005 Ik wil alle kleuren aan (Zwijsen)
2005 Een bos voor Wolf (Zwijsen)
2007 Lam zoekt Wolf (Zwijsen)
2007 De schaduw van Wolf en Lam (Leopold)
2007 Wat als... (Zwijsen)
2008 Als jij... (De Eenhoorn)
2009 Dat doe ik wel een keer (Zwijsen)


Bekroningen

1996 Vlag en Wimpel (griffeljury) voor De grote gevaren van Arno
1997 Pluim van de maand voor Steffie
2001 Vlag en Wimpel (griffeljury) + Pluim van de maand voor Boos in de doos
2004 Vlag en Wimpel (griffeljury) voor Het schrift van Dries