Thijs Goverde

Thijs Goverde schrijft verhalen over ridders en rovers, tovenaars en heksen, goedbedoelende terroristen en veel gemene schurken. In zijn boeken zit vaak humor, veel fantasie en ook een flinke dosis avontuur.
 

Geboren:22 april 1971 te Nijmegen
Opleiding: Studeerde filosofie aan de Universiteit van Nijmegen.
Werk:Had verschillende baantjes, van vuilnisman tot cabaretier, en is sinds 2003 schrijver, voor kinderen en volwassenen, en maakt daarnaast voorstellingen voor kinderen.
Thuis:Woont samen met zijn geliefde Hanneke en hun kinderen Arthur en Sanderijn in Nijmegen.
Eerste boek: De Purperen Koningsmantel (1998)
Ooit gezegd: ‘Een verre voorvader is tijdens de Kruistochten tot ridder geslagen. Ik kom dus uit een hele oude ridderfamilie! Vandaar dat er in mijn boeken zoveel ridderavonturen voorkomen…’


Boeken van Thijs Goverde

Over het werk van Thijs Goverde

Als kind las Thijs Goverde graag boeken met wonderlijke avonturen, liefst met ridders en rovers: Tonke Dragt, Paul Biegel, Rosemary Sutcliff. Tovenaars vond hij ook erg leuk en boeken om te lachen.
Jaren later, toen hij was afgestudeerd en ontdekte dat hij tijdens zijn studie ‘geen enkel beroep had geleerd’ zaten al die boeken nog steeds in zijn hoofd. Dat bracht hem op het idee te gaan schrijven, eerst verhalen voor de Donald Duck, nog een verhaal om die andere verhalen heen… ‘En toen had ik opeens een boek: De Purperen Koningsmantel. Een boek vol, jawel: ridders en rovers! En een tovenaar. En ook een beetje om te lachten.’
Veel van zijn boeken hebben een sprookjesachtige sfeer. Er komen veel fantasiewezens en vreemde gebeurtenissen in zijn werk voor en het tempo van gebeurtenissen ligt hoog.
In 2005 schreef hij een echt historisch verhaal, Het bloed van de verraders, over het 2000-jarig bestaan van Nijmegen. De schrijver woont zelf in Nijmegen en deed veel onderzoek voor dit boek.
In 2006 verscheen het eerste deel van een serie over fantasie-edelen, De wraak van de Meesterdief. Het drieluik wist veel lezers te boeien en kreeg een positieve ontvangst in de pers. Een nieuwe serie begon in 2010 met het explosieve Donderkat. De moeder van Gaby en Michael is een terrorist. Niet zo een die mensen doodmaakt, maar wel een die ontzettend goed dingen kan laten ontploffen. Gebouwen van harteloze bankdirecteuren, bijvoorbeeld.
Goverde schrijft regelmatig verhalen in verzamelbundels zoals Het grote boek van Sinterklaas (2008), Het grote verjaardagsboek (2010) en Het grote Rijksmuseum voorleesboek (2013).


Verder lezen op Leesplein

- Interview op Leesplein 6-12 jaar (sep 2014)


Bibliografie selectie

2004 Het Witte Eiland (Holland)
2005 Het bloed van de verraders (Holland)
2006 De wraak van de meesterdief (Holland)
2007 De jacht op de meesterdief (Holland)
2007 De toren van de tovenaar (Kinderboekenmarkt)
2008 De hand van de meesterdief (Holland)
2010 Donderkat (Holland)
2011 De Glanzende Stad (Holland)
2013 Donderkat vs. Kettingzaag (Holland)
2014 Donderkat op de vlucht (Holland)


Andere websites over Thijs Goverde