Jan Van Coillie

Elke tien jaar verzamelt Jan Van Coillie de beste kinderpoëzie in een bloemlezing. Daarnaast stelt hij thematische bloemlezingen samen voor kinderen en jongeren, bijvoorbeeld de grappige gedichten of gedichten over gevoelens. Daarnaast is Van Coillie bekend van de peuterboeken over Nellie & Cezar.
Van Coillie is doctor in de jeugdliteratuur en hij zet zijn kennis op veel verschillende vlakken in.
 

Geboren:5 januari 1957 te Tielt (België)
Opleiding: Studeerde Germaanse filologie in Leuven en promoveerde op de Vlaamse jeugdliteratuur in de 19e eeuw. Hij was de eerste doctor in kinder- en jeugdliteratuur in het Nederlands taalgebied.
Werk:Geeft Nederlands in het hoger onderwijs en verzorgt lezingen en gastlessen over kinder- en jeugdliteratuur. Van Coillie is tevens vertaler en recensent en zetelt geregeld in jury´s.
Thuis:Woont met zijn vrouw in Kessel-Lo, België. Hun zoon en dochter zijn al volwassen.
Eerste boek: Samenstelling Van lapjeskat tot liegbeest: dertig jaar poëzie voor kinderen in Nederland en Vlaanderen (1950-1980) (1982)
Ooit gezegd: ´In een bloemlezing worden gedichten opnieuw tot leven gewekt. Het is als verf opnieuw mengen.´


Boeken van Jan Van Coillie

Over het werk van Jan Van Coillie

Van Coillie is kinderpoëziekenner eerste klas. Hij wendt zijn kennis en ervaring aan op verschillende gebieden rondom boeken: als docent Nederlands op een hogeschool, bij gastlessen en spreekbeurten voor vakmensen, tijdens schoolbezoeken aan de basisschool, in vakliteraire teksten en essays en als criticus en jurylid bij verschillende prijven.
Hij vertaalt en schrijft ook zelf, bijvoorbeeld de boekjes over Nellie & Cezar, een duo dat ook bekend is van de kindertelevisie. De serie en de boeken worden getekend door Ingrid Godon.
Beroemd zijn de poëziebloemlezingen die Van Coillie samenstelt. Soms bestrijkt hij daarbij een bepaalde periode en kiest het beste uit deze jaren, andere keren verzamelt hij rondom een thema. Zo zijn De dichter is een tovenaar (2000) en Wat ik zie, zit in mijn hoofd (2011) bloemlezingen van het beste uit de tien voorgaande jaren kinderpoëzie. Er staat een taart in lichterlaaie (2004) is een verzameling humoristische gedichten voor kinderen en in Voel je wat ik voel? (2009) vind je gedichten rondom gevoelens.


Verder lezen op Leesplein

- Interview op Leesplein 6-12 jaar (jan 2012)


Bibliografie selectie

2000 De dichter is een tovenaar (Averbode) (samenstelling)
2004 Er staat een taart in lichterlaaie (Davidsfonds) (samenstelling)
2006 Waar ik naar verlang vandaag... (Davidsfonds) (samenstelling, met Lieve Lams)
2005-2006 Serie Woordjes leren met Nellie & Cezar (Averbode)
2009 Voel je wat ik voel? (Davidsfonds) (samenstelling)
2011 Wat je ziet, zit in je hoofd (Davidsfonds) (samenstelling)