Wolf Erlbruch

De Duitse illustrator en prentenboekenmaker Wolf Erlbruch wordt beschouwd als een van de belangrijkste illustratoren van dit moment. Hij is voor zijn werk in binnen- en buitenland veelvuldig bekroond, onder andere met de Duitse Jugendliteraturpreis, de Hans Christian Andersen Award en de Astrid Lindgren Memorial Award.
 

Geboren:1948 te Wuppertal (Duitsland)
Opleiding: Kunstacademie in Essen (Duitsland).
Werk:Tot 1997 hoogleraar design en illustratie aan de Fachhochschule in Düsseldorf; daarna hoogleraar aan de universiteit en hogeschool in Wuppertal; vrij kunstenaar, vormgever en kinderboekillustrator.
Thuis:Woont werkt in Wuppertal en brengt regelmatig vakanties door in Zeeland.
Eerste boek: In Nederland: Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft (1990)
Bijzonderheden: In 1983 werd zijn zoon geboren. Omdat hij voor hem iets speciaals wilde doen, ging hij in op het verzoek van een uitgeverij een kinderboek te illustreren. Dat werd Der Adler, der nicht fliegen wollte van James Aggrey.


Boeken van Wolf Erlbruch

Over het werk van Wolf Erlbruch

De Duitse illustrator Wolf Erlbruch ging na zijn opleiding aan de kunstacademie in Essen aan de slag als vrij kunstenaar en reclametekenaar. Hij vestigde zich in Nederland, in een klein Gronings boerendorp. Na de scheiding van zijn vrouw keerde hij naar Duitsland terug.
Erlbruch debuteerde als illustrator van kinderboeken in 1983. In Nederland vormde in 1990 Over de mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft (tekst Werner Holzwarth) de eerste kennismaking met zijn werk. In dat jaar verscheen ook een boek dat geheel door hem werd gemaakt: De verschrikkelijke vijf (1991). Erlbruch ontving in 1993 de Duitse Jugendliteraturpreis voor Het berenwonder. Hij wordt in zijn geboorteland beschouwd als een van de belangrijkste illustratoren van dit moment. In 1999 maakte hij het Prentenboek van de Kinderboekenweek: ´s Nachts.
Erlbruch maakt in zijn illustraties gebruik van verschillende materialen en technieken. Hij heeft een archiefkast vol papier, met allerlei gewone en bijzondere motieven. Eens wist hij een voorraad zeldzaam, vooroorlogs papier te bemachtigen. Hij knipt figuren uit karton en kleedt ze aan met papier. Ook de achtergrond, in transparante, pastelkleurige tinten, is opgebouwd uit dergelijke collages. Daarin verstopt hij beeldcitaten.


Bibliografie selectie

Geschreven en geïllustreerd door Wolf Erlbruch:
1997 Mevrouw Meijer, de merel (Querido)
1998 Leonard (Querido)
1999 ’s Nachts (Prentenboek Kinderboekenweek, CPNB)
2001 Tien groene haringen (Querido)
2004 Waarom jij er bent (Querido)
2007 De eend, de dood en de tulp (Querido)

Geïllustreerd door Wolf Erlbruch:
2003 De schepping. Tekst Bart Moeyaert (Querido)
2004 Met opa op expeditie. Tekst Per Olov Enquist (De Fontein)
2006 Olek schoot een beer en kwam met een veer op zijn muts weer thuis. Tekst van Bart Moeyaert (Querido)
2009 De schepping van de vlinders. Tekst Gioconda Belli (De Geus; herdr.)
2009 De koning en de zee: 21 korte verhalen. Tekst Heinz Janisch (Hoogland en Van Klaveren)
2010 Het paradijs. Tekst Bart Moeyaert (Querido)
2011 Zoen me tot ik spin (Querido)


Bekroningen

1997 Vlag en Wimpel (penseeljury) voor Ik ruik kindervlees
1997 Pluim van de maand voor Mevrouw Meijer, de merel
1998 Zilveren Griffel + Zilveren Penseel voor Mevrouw Meijer, de merel
1999 Zilveren Griffel voor Leonard
2004 Zilveren Penseel + Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer voor De schepping
2005 Zilveren Griffel + Vlag en Wimpel (penseeljury) + Pluim van de maand voor Waarom jij er bent
2008 Zilveren Griffel + Vlag en Wimpel (penseeljury) voor De eend, de dood en de tulp
2017 Astrid Lindgren Memorial Award (gehele werk)