Carli Biessels

Wat Carli Biessels schreef is nog steeds bijzonder. Haar verhalen hebben iets geheimzinnigs en laten veel aan de fantasie over. Haar boeken De feestrede en Irah en de dieren kregen beide een Vlag en Wimpel van de Griffeljury. In 2010 won ze de Woutertje Pieterse Prijs voor Juwelen van stras.
 

Geboren:13 augustus 1936 te Nijmegen
Gestorven:16 september 2016
Opleiding: Biessels studeerde pedagogiek in Nijmegen en ging een jaar voor haar studie naar het buitenland (Fribourg, Zwitserland).
Werk:Ze werkte in de kinderpsychiatrie en in een orthopedagogische instelling. Ze stelde vier boeken samen op kunsthistorisch gebied en schreef een aantal kinderboeken.
Thuis:Carli was getrouwd en kreeg drie dochters en een zoon. Een van haar dochters is illustratrice en maakte de tekeningen voor Anton en het kamelenkleed.
Eerste boek: Twee druppels water (1998)
Bijzonderheden: Ze hield van tekenen, schilderen en dieren. Ze was heel lang lid van een Vlaams kunstenaarsgezelschap: Kunstenaars voor de Jeugd.
Ooit gezegd: ´In kinderboeken moeten problemen verhuld gebracht worden. Het boek moet vooral leuk en mooi zijn om te lezen. Kinderen moeten een groot reservoir aan illusies en schoonheid opbouwen, omdat ze daar de rest van hun leven uit moeten putten.´


Boeken van Carli Biessels

Over het werk van Carli Biessels

Carli Biessels kwam uit een zakengezin waarin veel aandacht was voor kunst en cultuur. Er werd thuis ook veel voorgelezen, van Bolke de Beer tot en met Dickens. Ze ging naar een Montessorischool. Tijdens de oorlog werd veel ondergronds werk door haar ouders gedaan. Door deze ervaringen en haar school ontwikkelde zij een rijke fantasie. Op de middelbare schooltijd was ze veel ziek: ze had jeugdreuma en lag daarom vaak in ziekenhuizen. Ze mocht ook niet aan sport doen en ging daarvoor in de plaats schrijven (onder andere in de schoolkrant). Ze deed tijdens haar studietijd in Nijmegen veel aan toneel en cabaret en begon te schilderen. Haar liefde voor de kunst kwam ook tot uitdrukking in de kunsthistorische boeken die ze samenstelde. Ook maakte ze, samen met anderen, een boek over haar geboortestreek.
Voor haar eerste kinderboek schreef Carli Biessels enkele korte verhalen voor BRT-radio, VARA en KRO en voor de jeugdtijdschriften Okki en Taptoe.


Bibliografie selectie

2002 Tussen Mees en Mol (Van Goor)
2003 Doortje wil naar de zee kijken (Zirkoon)
2004 Op doortocht (Van Goor)
2005 De meeste dingen gebeurden onverwachts (Lannoo)
2006 Irah en de dieren (Lannoo)
2008 Geknipt (Lannoo)
2009 Juwelen van stras (Lannoo)
2011 Lucas en de woorden (Lannoo)


Bekroningen

2001 Vlag en Wimpel (griffeljury) voor De feestrede
2007 Vlag en Wimpel (griffeljury) voor Irah en de dieren
2010 Woutertje Pieterse Prijs voor Juwelen van stras