Foto: Minne Dijkstra
Nannie Kuiper

Nannie Kuiper schrijft vooral gedichtjes voor jonge kinderen en maakt voor prentenboeken teksten, vaak op rijm. Voor De eend op de pot kreeg zij in 1982 een Gouden Griffel.
 

Geboren:21 april 1939 te Winterswijk
Opleiding: Ging naar de Hogere Beroepsopleiding Kinderverzorging en Opvoeding in Rotterdam en volgde daarna een journalistencursus aan de Universiteit van Amsterdam.
Werk:Gaf de eerste jaren oudervoorlichting aan ouders van jonge kinderen en schreef boekjes en artikelen over dezelfde onderwerpen. Na publicatie van haar eerste kinderboek heeft ze alleen nog maar voor kinderen geschreven.
Thuis:Ze heeft twee volwassen dochters die zelfstandig wonen en is inmiddels oma. De kleinkinderen komen graag bij haar in Amsterdam logeren.
Eerste boek: De kraai is door zijn nest gezakt (1973)
Bijzonderheden: Ze is altijd geïnteresseerd geweest in de ontwikkeling van jonge kinderen. Ze houdt van de muzikaliteit van de taal. Vandaar dat er zoveel versjes en verhalen in dichtvorm zijn ontstaan over ´echte´ kinderen.
Ooit gezegd: ´Jonge kinderen beleven taal als poëzie: ze spelen graag met klanken, houden van ritme, vinden rijm spannend en beleven veel plezier aan herhalende elementen. Laat dat nu precies de vorm zijn waarin ik me heel erg ’thuis´ voel!´


Boeken van Nannie Kuiper

Over het werk van Nannie Kuiper

Voordat Nannie Kuiper haar eerste kinderboek publiceerde gaf ze als lerares een aantal jaren oudervoorlichting over de ontwikkeling en opvoeding van jonge kinderen. De praktische voorbeelden haalde ze uit haar eigen omgeving. Ze had inmiddels zelf twee kinderen en ze woonde in een kinderrijke buurt. Na het schrijven van een serie boekjes en artikelen over dezelfde onderwerpen, volgde ze een journalistencursus aan de Universiteit van Amsterdam. In die tijd maakte ze haar eerste liedteksten voor volwassenen. Toen haar gevraagd werd of ze ook kinderliedjes wilde schrijven, had ze haar weg gevonden - ze werd kinderboekenschrijfster! Door haar belangstelling voor de ontwikkeling van kinderen en haar plezier in de muzikaliteit van de taal verscheen er een groot aantal gedichtenbundels, die in een overzichtsartikel over haar werk werden samengevat onder de woorden: poëzie van peuter tot puber. In 1982 ontving ze een Gouden Griffel voor haar verhalende gedicht De eend op de pot. Verder vertaalde ze de dichtbundels van A.A. Milne (de schrijver van Winnie de Poeh) en die van C.M. Barker, alle deeltjes van de Bloemenkinderen. Ook werkte ze mee aan leesbevorderingsprojecten voor anderstalige kinderen. Voor de ontwikkeling en uitwerking van het kleuterwoordenboek en de vier seizoenen woordenboeken, met illustraties van Philip Hopman, ontvingen beiden lovende kritieken.


Bibliografie selectie

2007 Eskeline (Leopold)
2007 Alle maanden van het jaar (Ploegsma)
2007 Kerstfeest in de klas (Ploegsma)
2008 Schoolreisje! (Ploegsma)
2010 Kom erbij! (Leopold)
2010 Verkleedfeest (Ploegsma)
2011 Nieuw in de klas (Leopold)
2012 Ga je mee op reis? (Ploegsma)


Bekroningen

1981 Vlag en Wimpel (griffeljury) voor Zo kan het ook
1982 Gouden Griffel voor De eend op de pot
1986 Pluim van de maand voor Ik doe het lekker toch
1989 Pluim van de maand voor Muizen
1997 Pluim van de maand voor De Circustrein
2002 Pluim van de maand voor Joris in de Walvis
2008 Leespluim voor Soms zie ik 1000 lichtjes