Anneriek van Heugten

Anneriek van Heugten is schrijfster en redacteur van een serie boeken rond de vijftig vensters van de geschiedeniscanon van uitgeverij Delubas. Voor deze serie schreef ze zelf ook een aantal verhalen. Ze schrijft veel historische verhalen, maar is ook bekend van de boeken over Z.E.S., een speurdersserie. In totaal heeft Anneriek van Heugten al meer dan dertig boeken geschreven.
 

Geboren:21 juni 1964 te Milheze
Opleiding: Ze volgde de opleiding tot vertaler Engels, Frans en Spaans in Brugge.
Werk:Ze werkte als vertaler, directiesecretaresse en is momenteel parttime werkzaam in een cultureel centrum. Daarnaast is ze schrijfster.
Thuis:Anneriek woont in Hulst. Haar kinderen zijn al op kamers en haar man leeft niet meer, maar Katharina-Amalia houdt haar gezelschap, de koninklijke krielkip met gouden veertjes.
Eerste boek: Een huis vol geheimen (2001)
Bijzonderheden: De gebeurtenissen in de stad Koningsburg in haar boek De man in de modder zijn gebaseerd op de geschiedenis van Hulst, haar huidige woonplaats.
Ooit gezegd: ´Toen ik tien was, schreef ik een schrift vol verhaaltjes voor de verjaardag van mijn buurmeisje. Het laatste verhaaltje heb ik achterstevoren geschreven, omdat ik wilde dat het schrift precies op de laatste bladzijde vol was. Ik heb het schriftje nog, en je zou kunnen zeggen dat dit mijn eerste boek was.´


Boeken van Anneriek van Heugten

Over het werk van Anneriek van Heugten

Anneriek van Heugten schreef een aantal jaren voor de kinderpagina van Het Laatste Nieuws. Ze deed mee aan een verhalenwedstrijd voor de jeugd en dat stimuleerde haar tot het schrijven van haar eerste boek, Een huis vol geheimen.
In 2007 startte ze de serie Z.E.S., een reeks detectiveverhalen over zes kinderen, die in een toeristendorpje aan de kust, Zandplaat, avonturen beleven.
Van 2008 tot 2010 verschenen enkele verhalenbundels rondom de seizoenen. De hoofdpersonen zijn Jens en Lin, beiden zes jaar. Achterin de boeken staan knutseltips en recepten die bij de seizoenen passen.
Bij uitgeverij Delubas verzorgt Van Heugten de redactie van de langlopende serie Terugblikken, historische boekjes die aansluiten bij de gescheideniscanon van Nederland. Op educatieve wijze wordt het onderwerp verwerkt in een fictieverhaal. Zelf schreef ze ook meerdere delen, zoals Drijven op een dak (2009) en Twee gouden ringen (2012). Bij dezelfde uitgeverij schreef ze enkele delen van de series Spannend en Samenleesboeken. Voor Abimo schreef ze enkele delen van de eerstelezersserie Spik en Spek.
In 2014 verscheen haar eerste jeugdroman, Aan de rand van de stilte. Ook dit is een historisch verhaal, over de uitvinder van de saxofoon. Dit boek heeft ze geschreven aan de hand van documentatie- en inspiratiemateriaal over Adolph Sax. Toen ze in 2005 aan dit verhaal begon heeft ze deze documenten aan de muur gehangen, zodat ze zich makkelijker kon inleven. Met tussenpozen werkte ze negen jaar lang aan dit boek, en vlak nadat ze een punt achter de laatste zin had gezet, vielen de papieren van de muur. Aan de rand van de stilte staat bij de vijfentwintig leestips voor de Jonge Jury 2015.


Verder lezen op Leesplein

- Maand van de Geschiedenis 2014: ´In elk boek zit wel iemand die mijn vriend zou kunnen zijn´ op Leesplein 6-12 jaar


Bibliografie selectie

2009 Op zoek naar Johan Hendrik (Abimo)
2009 Een geheim achter glas (Clavis)
2009 Drijven op een dak (Delubas)
2009 De herfstkuren van Jens en Lin (Clavis)
2010 De bus is de weg kwijt (Delubas)
2010 De zomerstreken van Jens en Lin (Clavis)
2010 De grote beddentest (Delubas)
2011 Het geheim van de bakker (Delubas)
2012 Twee gouden ringen (Delubas)
2013 Het verdwenen geweer, Z.E.S. (Clavis)
2014 Mijn moeder is geen heks! (Delubas)
2014 Aan de rand van de stilte (Clavis)


Andere websites over Anneriek van Heugten