Michael Bond

De Brite schrijver Michael Bond is wereldberoemd geworden met zijn verhalen over de innemende beer Paddington. De beer werd vernoemd naar het Londense station Paddington, want daar werd hij op een dag gevonden door de familie Brown.
 

Geboren:13 januari 1926 te Newbery (Engeland)
Werk:Hij werkte jarenlang voor de BBC radio en als cameraman voor tv.
Eerste boek: In Nederland: Een beer die Paddington heette (1959)
Bijzonderheden: Michael Bond kreeg in 1997 een koninklijke onderscheiding voor zijn verdienste voor de jeugdliteratuur.


Boeken van Michael Bond

Over het werk van Michael Bond

Michael Bond begon met schrijven tijdens zijn diensttijd in Egypte. In 1958 verscheen het eerste boek over de innemende beer Paddington, vernoemd naar het Londense station waar hij door de familie Brown gevonden is: A Bear Called Paddington. In 1959 is het vertaald door Han G. Hoekstra: Een beer die Paddington heette. In de loop der tijd verschenen nog tien boeken over Paddington, met in elk deel zeven korte verhaaltjes. Paddington is een soort kleuter, die onbevangen de wereld inkijkt. Hij is ondeugend en werkt zich vaak in de nesten, waar zijn begripvolle familie hem telkens liefdevol weer uit haalt. De boekjes zijn geïllustreerd door Peggy Fortnum, die in haar zwartwittekeningen een aaibare beer neerzette.
De serie beleefde verschillende herdrukken. Zo maakte Huberte Vriesendorp – bekend als vertaalster van de boeken van Roald Dahl – in de jaren tachtig een nieuwe vertaling. In deze reeks, die bij Gottmer verscheen, zijn de oorspronkelijke illustraties gehandhaafd. Begin jaren negentig verscheen de serie bij Van Reemst, nu met illustraties van John Lobban. Er verschenen bij deze uitgever rond Paddington ook pop-upboeken voor peuters en eind jaren negentig een nieuwe reeks met de oorspronkelijke tekeningen van Fortnum.
De verhalen over Paddington zijn in meer dan dertig talen vertaald en er zijn ruim dertig miljoen boeken van verkocht. De avonturen van de beer zijn ook verfilmd en verkrijgbaar op video/dvd. Bond schreef nog meer boeken, voor kinderen en voor volwassenen, bijvoorbeeld de reeks detectives over Monsieur Pamplemousse en zijn trouwe hond Pommes Frites, maar die zijn niet in het Nederlands vertaald.


Bibliografie selectie

1998 Vrolijk kerstfeest, Paddington! (Van Reemst)
1998 Beertje Paddington (Van Reemst)
1999 Paddington bij het paleis (Van Reemst)
1999 Paddington houdt grote schoonmaak (Van Reemst)
1999 Paddington is terug (Van Reemst)
1999 Paddington in de bocht (Van Reemst)
1999 Een dagje met Beertje Paddington (Van Reemst)
1999 Beertje Paddington doet boodschappen (Van Reemst)
2000 Paddington naar het circus (Van Reemst)
2000 Het plakboek van Beertje Paddington (Van Reemst)


Andere websites over Michael Bond