Rob Ruggenberg

Rob Ruggenberg schrijft historische jeugdverhalen. Bij voorkeur diept hij onbekende feiten op uit onze geschiedenis, zoals kindslaven tijdens de Tachtigjarige Oorlog of de ontvoering van Groenlandse kinderen naar Nederland. In 2017 won hij voor Haaieneiland de Thea Beckmanprijs, bij de vakjury én de kinderjury.
 

Geboren:14 juli 1946 te Wassenaar
Opleiding: Na de middelbare school diende hij zes jaar bij de Koninklijke Marine als radio-telegrafist.
Werk:Redacteur van verschillende kranten. Nu fulltime schrijver.
Thuis:Hij woont en werkt in Brabant.
Eerste boek: Het verraad van Waterdunen (2006)
Bijzonderheden: Nadat hij de marine vaarwel zei, reisde hij enige jaren liftend en werkend over de wereld.
Ooit gezegd: ´Geschiedenis is niet saai, zolang je maar over mensen schrijft, in plaats van over jaartallen of gebeurtenissen. En de avonturen die je toen kon beleven, waren juist veel spannender dan wat nu nog mogelijk is!´


Boeken van Rob Ruggenberg

Over het werk van Rob Ruggenberg

Al jong was Rob Ruggenberg dol op avontuur: toen hij 12 was liep hij weg van huis om te gaan varen. Hij liep helemaal naar Rotterdam, maar toen hij daar ´s nachts in de haven aan boord van een groot schip probeerde te klimmen, pakte de politie hem op en bracht hem thuis.
Na school ging hij varen bij de marine en zelf de wereld rond reizen. Weer terug in Nederland werd hij leerling-journalist bij het Dordts Dagblad in Dordrecht. Later werd hij binnenland-redacteur bij de Brabant Pers en, in 1988, reportage-redacteur bij het Brabants Dagblad. Hij schreef veel over de natuur, de zee en het milieu (Greenpeace).
Sinds 2006 is hij fulltime schrijver van historische (jeugd)boeken. Hij duikt archieven en oude boeken in en probeert uit de geschiedenis interessante, tot dusver onbekende feiten en gebeurtenissen te halen. Dat is nog zijn oude nieuwsjournalistenhart dat klopt. Zijn eerste boek Het verraad van Waterdunen gaat bijvoorbeeld over kindslaven van de Spanjaarden ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. En in IJsbarbaar schrijft hij over de ontvoering van twee Inuïtjongetjes naar Nederland. Wanneer hij een interessant onderwerp heeft gevonden, doet Rob Ruggenberg uitgebreid onderzoek. Hij reist dan naar de landen toe waar een historische gebeurtenis heeft plaats gevonden en gaat in gesprek met de volwassenen maar zeker ook de jongeren die daar wonen. Voor De boogschutter van Hirado heeft hij bijvoorbeeld met Japanse meisjes gesproken over hun land en gewoonten van de mensen die in Japan wonen. In 2013 won Rob Ruggenberg de prijs van de Jonge Jury voor IJsbarbaar, het verhaal waarin Nunôk vanuit Groenland wordt ontvoerd en in Nederland belandt. In Nederland wordt hij gezien als een kermisattractie en een chirurgijn wil zelfs onderzoek op hem uitvoeren.
Een rode draad in zijn jeugdboeken is dat kinderen zich staand moeten houden in moeilijke omstandigheden: ´Ik ben op veel plaatsen geweest op deze aardbol en overal ben ik kinderen tegengekomen die zich overeind moesten houden in de vijandelijke wereld van de volwassenen. Daar wil ik over schrijven. Dat wil ik al sinds ik als kind een boek las dat daarover ging: deel 1 (Het verraad) van Merijntje Gijzens Jeugd van A.M. de Jong. Dat boek heeft veel indruk gemaakt en is een belangrijke inspiratiebron gebleven.´ In 2017 won Rob voor Haaieneiland de Thea Beckmanprijs, bij de vakjury én de kinderjury.


Verder lezen op Leesplein

Caroline schrijft Rob, briefwisseling met Caroline Wisse-Weldam op Ouders en professionals (jun 2017)
Rob Ruggenberg leerde hoe je haaien weg kunt jagen, interview op Leesplein 12+ (dec 2015)
Lievelingswoord op Leesplein 12+: zee (zomer 2015)
Een rauwe matroos als beste vriend van Rob Ruggenberg, interview op Leesplein 12+ (okt 2014)
10 jaar Schrijvers van de Ronde Tafel: een estafette op Leesplein 6-12 jaar en Leesplein 12+ (okt 2011)
Interview op Leesplein 12+ (jan 2011)
Een lekker visje eten met Rob, interview op Leesplein 12+ (okt 2009)Bekroningen

2007 Vlag en Wimpel (griffeljury) voor Het verraad van Waterdunen
2009 Libra Wentelprijs voor Slavenhaler
2010 Kinderboekwinkel Publieksprijs voor Manhaten
2012 Vlag en Wimpel (griffeljury) voor IJsbarbaar
2013 Prijs van de Jonge Jury voor IJsbarbaar
2017 Thea Beckmanprijs voor Haaieneiland


Andere websites over Rob Ruggenberg